{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena mapa najopasnijih zemalja za vozače

19.2.2014. u 21:59
2
37
Objavljena mapa najopasnijih zemalja za vozače
2
Objavljena mapa najopasnijih zemalja za vozače
Prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Michiganu, Namibija je označena kao najopasnija zemlja za vozače u svijetu, a Maldivi kao najsigurnija.
Istraživanje je pokazalo da su u posljednjih 40 godina sigurnosni uslovi na cestama širom svijeta znatno popravljeni, a na smanjen broj fatalnih nesreća uticali su sigurnosni pojasevi, zračni jastuci i automatski sistemi za sigurnost u modernim vozilima.

Ipak, broj smrtonosnih saobraćajnih nesreća širom svijeta i dalje je visok. Među zemljama u crvenoj zoni prednjače afričke zemlje, dok u zelenoj zoni dominiraju one evropske.

Bosna i Hercegovina je jedna od opasnijih zemalja za vožnju u Evropi, sa prosjekom od 15,6 fatalnih nesreća na 100.000 stanovnika.

Stručnjaci na Univerzitetu u Michiganu su napravili poređenje ove mape sa mapom koja pokazuje broj smrtnih slučajeva od bolesti raka, gdje je situacija potpuno suprotna. Afričke zemlje bilježe mali broj ovih slučajeva, dok razvijene evropske zemlje veoma visok nivo smrtnosti od bolesti raka.

Među 10 zemalja na vrhu ove liste su i dvije zemlje bivše Jugoslavije, Hrvatska i Slovenija, zatim Danska, Mađarska, Italija, San Marino, Japan, Latvija, Estonija i Češka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: