Raj za digitalne nomade
5

Objavljena lista najsigurnijih zemalja za iseljenike, jedna je u susjedstvu

N. O.
Koper u Sloveniji (Foto: Shutterstock)
Koper u Sloveniji (Foto: Shutterstock)
Osiguravajuća kompanija William Russel istražila je koje zemlje svijeta su najsigurnije za iseljenike, a dok listu predvodi Island, na osmoj poziciji našla se Slovenija.

S mogućnostima koje donosi digitalizacija i savremeno doba nikad nije bilo lakše seliti se i raditi u inostranstvu. S obzirom na to da lista zemalja koje nude digitalne nomadske vize samo raste, mogućnosti za rad postaju sve fleksibilnije.

Zbog toga je osiguravajuća kompanija William Russell istražila najsigurnije destinacije na svijetu za iseljenike. Kompanija je koristila podatke dostupne u Globalnom indeksu mira, koji je procijenio nivo sigurnosti i sigurnosti društava kroz 23 faktora.

Izvještaj naglašava da postoje određeni aspekti koji su zajednički svakoj od najsigurnijih destinacija, poput visokog nivoa obrazovanja, socijalne skrbi i bogatstva.

Ispostavilo se da je Island najsigurnija zemlja na svijetu za iseljenike. Ima očekivani životni vijek od 83 godine, zahvaljujući niskom nivou zagađenja, javnom zdravstvenom sistemu, generalno niskoj stopi kriminala i, prema studiji iz 2019., društveno prihvata LGBTQ+ osobe. U 2020. godini ova zemlja ima najnižu stopu ubistava u Evropi, a poznata je kao destinacija za solo putnike i porodice zbog svoje reputacije za sigurnost.

Danska je druga najsigurnija, a 95 posto ljudi se slaže da u zemlji postoji jak osjećaj zajedništva. Osim toga, njegova transportna infrastruktura je odlična, što je još jedan faktor koji je ocijenjen u ovom izvještaju.

Treća najsigurnija je Irska, koja čini velike korake u digitalnoj i ekološkoj sigurnosti, a također ima dug životni vijek od 83 godine. Novi Zeland i Austrija zaokružuju prvih pet, a svoje mjesto na listi je našla i Slovenija koja je na osmoj poziciji.

Na listi su se našli:

  1. Island

  2. Danska

  3. Irska

  4. Novi Zeland

  5. Austrija

  1. Singapur

  2. Portugal

  3. Slovenija

  4. Japan

  5. Švicarska