Magazin The Time
0

Objavljena lista 100 najuticajnijih ličnosti na svijetu

FENA
Julian Assange (Foto: AP)
Julian Assange (Foto: AP)
Američki magazin The Time objavio je u četvrtak listu 100 najuticajnijih ličnosti na svijetu, na kojoj su se, pored svjetskih lidera i pop zvijezda, našle i manje poznate ličnosti koje su privukle pažnju medija tokom najnovijih dešavanja u Egiptu i Japanu.

Internet aktivista iz Egipta Vel Gonim (30) postao je poznat tako što je putem društvenih mreža pozivao mlade na mirne proteste i time odigrao značajnu ulogu u dešavanjima koja su dovela do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Na listi najuticajnijih ličnosti našao se i japanski ljekar Takeshi Kano (31), koji je, poslije potresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta, odbio da napusti pacijente sve dok helikopteri nisu premjestili posljednjeg od njih. Poslije tri dana, Kano se vratio svojoj supruzi, nekoliko sati prije nego što je rodila njihovo drugo dijete.

Zamjenik glavnog urednika The Timea Michael Elliot izjavio je kako su uvijek nastojali da ispričaju priču preko ljudi, prenosi Reuters.

"Otkrili smo da je to fantastičan način da navedemo ljude da razmisle o onome što se dešava širom svijeta", rekao je Elliot.

Među najuticajnijim na svijetu našli su se svjetski lideri, američki predsjednik i prva dama Barack i Michelle Obama, američka državna tajnica Hillary Clinton, predsjednici Francuske Nicolas Sarkozy, Brazila Dilma Roussef, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, te izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Na listi su se našli i američka kongresmenka Gabrielle Giffords, koja je preživjela napad vatrenim oružjem u Arizoni, osnivači društvene mreže Facebook Mark Zukerberg i internet stranice WikiLeaks Julian Assange, kao i popularna televizijska viditeljica Oprah Winfrey.

Čelnica mijanmarske opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, takođe je među najuticajnijim ličnostima, kao i pritvoreni kineski umjetnik i kritičar vlasti Ai Weiwei, koji je izabran zbog svoje "hrabre i umjetničke vještine".

Svjetskim liderima pridružili su se i princ William i Kate Middletone, kao i nasljednik sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un i sin libijskog vođe Saif al-Islam Gaddafi.

Među najuticajnijim muzičkim zvijezdama su Justin Bieber, Sting, Patty Smith i južnokorejska pop zvezda Rain, koji je treću godinu zaredom osvojio najviše glasova čitalaca The Timea.

Sportisti koji su dospjeli na listu su argentisnki fudbaler Lionel Messi i Mahendra Singh Doni, kapiten indijskog nacionalnog tima koji je ove godine prvi put osvojio Svjetsko prvenstvo u kriketu.