{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena imena brojnih zatvorenika u bazi Guantanamo Bay

F
4.3.2006. u 13:51
0
0
Objavljena imena brojnih zatvorenika u bazi Guantanamo Bay
0
Objavljena imena brojnih zatvorenika u bazi Guantanamo Bay
Američko ministarstvo odbrane objavilo je imena brojnih zatvorenika u bazi Guantanamo Bay na Kubi.
Na prvom popisu zatvorenika objavljenom u sklopu transkripta na pet hiljada stranica u junu prošle godine, imena i nacionalnost zatvorenika bili su precrtani kako se ne bi mogli vidjeti. Radilo se o transkriptima s dva saslušanja održana u Guantanamu 2004. i 2005. godine, prenosi u subotu Glas Amerike.

U odgovoru na tužbu agencije Associated Press sud je naložio Ministarstvu obrane da objavi imena i nacionalnost zatvorenika. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman pojašnjava zašto su imena originalno bila uskraćena i zašto se ministarstvo obrane i danas protivi njihovom objavljivanju.

Whitman kaže da je Ministarstvo odbrane bilo zabrinuto da bi izjave koje su zatvorenici dali na saslušanjima mogli dovesti do osvetničkih akcija protiv njih ili njihovih obitelji.

Pentagon se nije žalio na presudu suda. Whitman dodaje da je takvu odluku donijelo Ministarstvo pravosuđa nakon konsultacija s Ministarstvom obrane. On nije pojasnio zašto je takva odluka donesena unatoč navedenim bojaznima Pentagona. Whitman, također, nije odgovorio na pitanje hoće li objavljivanje popisa dovesti do toga da zatvorenici budu manje spremni na saradnju s istražiteljima u budućnost.

Glasnogovornik Pentagona je odbacio sugestije da je Ministarstvo odbrane htjelo zadržati imena tajnima kako terorističke organizacije ne bi znale ko je uhvaćen i kakve su informacije dotični mogli odati. On dodaje da je taj element djelomično važan u razdoblju neposredno nakon hvatanja osumnjičenika za terorizam, a većina današnjih zatvorenika nalazi se u Guantanamu više od četiri godine.

Transkripti koji su jučer ponovno objavljeni pokrivaju 317 saslušanja na kojima su se zatvorenici svojevoljno pojavili. Preostali zatvorenici su odbili izaći na saslušanje i premda su oni ispitani, transkripti s takvih saslušanja nisu objavljeni. Nakon saslušanja utvrđeno je da 172 zatvorenika mogu biti pušteni ili prebačeni u njihove matične zemlje no većina ih je još uvijek u Guantanamu dok američki dužnosnici ne dogovore njihov transfer s matičnim zemljama.

Prošlog mjeseca na slobodu su puštena šestorica zatvorenika tako da ih je u Guantanamu još ostalo 490.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: