Air France
0

Objavljena imena brazilskih putnika u palom avionu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Air France je u noći sa srijede na četvrtak objavio listu s imenima 53 od 59 brazilskih putnika na letu AF-447 koji je nestao u Atlantiku sa 228 putnika.

U avionu su bili putnici iz 32 zemlje, među kojim 72 Francuza, 59 Brazilaca, 26 Nijemaca, dva Španca i jedan Argentinac.

Brazilske zračne snage su saopćile da su pronađeni novi ostaci Airbusa A330 koji se u ponedjeljak u noći srušio u more 1.000 kilometara od brazilske sjeveroistočne obale.

Prvi pronađeni ostaci su već izvučeni iz mora, javio je AFP.

Brazilski ministar odbrane Nelson Jobim je izjavio u srijedu kako "nije vjerovatno" da je Airbus eksplodirao u zraku, zbog prisustva nafte na površini okeana i da "nije pronađeno nijedno tijelo".

„Jedino što možemo zaključiti jeste da prisutnost tih mrlja na morskoj površini isključuje mogućnost da je došlo do eksplozije i vatre. Da se to dogodilo, ne bismo pronašli tragove goriva i ulja na površini mora“, rekao je Jobim.

Dodao je kako još uvijek nije uočeno nijedno tijelo od nestalih 228 putnika i članova posade palog Airbusa A300 te da ljudska tijela u nekim slučajevima ostaju pod vodom i do šest dana prije nego li ponovno izrone.

„Sve ovisi o temperaturi vode i formiranju plinova u samom mrtvom tijelu, a u nekim slučajevima treba i do šest dana prije nego li se tijela pojave na površini“, naglasio je Jobim.

Brazilska mornarica poslala je četiri broda i tanker na mjesto pronalaska ostataka palog Airbusa, a ronioci će ručno iz mora vaditi i najmanji dio olupine.

Dužnosnici muku muče i s objašnjenjem kako se moglo dogoditi da je avion možda pao zbog nevremena na prekookeanskom letu, koji je zapravo više rutinski let nego izazov, prenio je Reuters.