Svijet
26

Objavljen zastrašujući snimak snježne lavine izazvane nakon zemljotresa u Nepalu

Klix.ba
Nakon što je u subotu Nepal pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni broj poginulih popeo se na 3.218. Broj ranjenih prelazi 5.000, a posljedice zemljotresa osjetile su se i izvan Nepala.

Na Youtubeu se pojavila snimka snježne lavine koja je izazvana zemljotresom, a koja je s lica zemlje izbrisala mnoga nepalska sela.

Lavina je pogodila i mnoge planinare koji su bili u nekom od kampova prilikom uspona do Mont Everesta, a jednu od zastrašujućih lavina zabilježio je njemački planinar Jost Kobusch.

Na snimku se vidi grupa planinara dok se opušteno odmaraju u kampu iako osjećaju zemljotres. Međutim, u trenutku kada su shvatili da se pokrenula velika lavina koja ide direktno na njih. Pored snijega, lavina je pokrenula i mnogo kamenja i leda.

Nakon što je lavina udarila u kamp, planinari su, dok su tražili sklonište pred lavinom, bili u šoku što se može i čuti na snimku. Najmanje 17 osoba je poginulo, a vjeruje se da ih je oko 1.000 bilo na planini u trenutku zemljotresa. Ovo je jedna od najsmrtonosnijih lavina na Mont Everestu ikada.

Nakon zemljotresa u subotu, Nepal i region pogodilo je još nekoliko slabijih zemljotresa, a pokrenuto je i nekoliko novih snježnih lavina.