Stara 800 godina
45

Objavljen video uništavanja džamije s nakrivljenim minaretom, simbola Mosula

Klix.ba
Vijest da su militanti IDIL-a u srijedu navečer digli u zrak poznatu Veliku džamiju Al Nuri u Mosulu odjeknula je svijetom, a ubrzo je objavljen i snimak ovog stravičnog uništavanja svjetske baštine.

Na njemu se vide trenutak eksplozije i ogromni oblaci crnog dima dok džamija izgrađena prije više od 800 godina nestaje s lica zemlje.

Foto: AFP
Foto: AFP

Uništavanje džamije, jednog od velikih blaga Mosula i Iraka, poznate po svom nakrivljenom minaretu, nazvano je historijskim zločinom, zločinom protiv naroda i primjerom brutalnosti IDIL-a.

Džamija koja je proteklih više od 800 godina intenzivno obnavljana imala je minaret visok 45 metara koji se vremenom krivio. U strahu od njegovog rušenja džamija se našla na listi svjetske kulturne baštine kojoj prijeti uništavanje.

IDIL je u junu 2014. okupirao Mosul, a prethodno su uništili grob biblijskog proroka Jone. Stanovnici Mosula su džamiju branili formiranjem ljudskog lanca, a na ovom mjestu je lider IDIL-a Abu Bakr al Bagdadi proglasio "kalifat" 2014. godine.

Foto: AFP
Foto: AFP

U vrijeme uništavanja 50 metara od džamije nalazile su se iračke vojne snage. IDIL je za rušenje optužio američki avion, a SAD su to demantovale. Irački premijer Haider al Abadi izjavio je da uništenje džamije u Mosulu predstavlja "zvaničnu objavu poraza" takozvane Islamske države.