Lopovi u bijegu
306

Objavljen video pljačke muzeja u Njemačkoj, ukraden nakit vrijedan milijardu eura

S.H.P.
Iz njemačkog historijskog muzeja Zeleni trezor u Dresdenu ukrendena su tri dijamantska kompleta nakita. Ovi kompleti se sastoje od 37 dijelova, a postoji bojazan da će ih lopovi pokušati rasparčati.

Policija još uvijek pokušava utvrditi koliko je nakita ukradno tijekom provale. Ovaj nakit kolekcija je saksonskog vladara Augusta Stronga i datira iz 1723. godine.

"Tri od deset dijamantnih kompleta nakita su ukradena", rekla je direktorica muzeja Marion Ackermann.

Ukradeni setovi sačinjeni su od rubina, smaragda i safira. Pljačkaši koji su još uvijek u bijegu probili su rešetku i razbili staklo na prozoru i ušli u zgradu. Vjeruje se da je požar koji se desio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu uzrokovao nestanak struje koji je onesposobio alarmni sistem muzeja.

Policija je kazala kako su dvojicu osumnjičenih snimile kamere, ali vjeruju da je u pljački učestvovalo više ljudi.

Vjeruje se da je zapaljeni automobil koji je pronađen jutros rano u Dresdenu, zapravo vozilo kojim su pljačkaši pobjegli.

Ackerman je navela kako je kulturna vrijednost ove jedinstvene zbirke neprocjenjiva i daleko veća od njene materijalne vrijednosti.

Naglasila je i to da se nakit vjerovatno neće moći legalno prodati na tržištu jer su komadi koji su ukradeni previše poznati.

Popularni njemački dnevni časpis Bild napisao je da su lopovi ukrali nakit vrijedan milijardu eura.