|

Objavljen video koji navodno dokazuje iransku umiješanost u eksploziju tankera

Objavljen video koji navodno dokazuje iransku umiješanost u eksploziju tankera
5
Klix.ba
14.6.2019. u 09:40
114
komentara
5

dijeljenja
Američka vojska objavila je u petak video koji pokazuje da iranska revolucionarna garda uklanja neeksplodiranu minu iz jednog od naftnih tankera u Omanskom zaljevu nekoliko sati nakon prve eksplozije. Teheran je opovrgnuo umiješanost, optužujući SAD za vođenje "iranofobne kampanje".
Centralna komanda SAD-a objavila je video za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut u utorak.

"Procjena SAD-a je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade", izjavio je novinarima američki državni sekretar Mike Pompeo.

Američka mornarica je požurila pomoći uništenim brodovima u Omanskom zaljevu, uz obalu Irana, uključujući i onaj koji je u četvrtak zapaljen eksplozijom.

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli "leteće objekte" prije eksplozije. Direktor brodara "Kokuka Sangyo" Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous sa 25.000 tona metanola dva puta napadnut, no opovrgnuo je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati, a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Posade su spašene nakon napada na dva tankera, japanski i norveški.

Iran je ranije objavio da "kategorično" odbacuje "neutemeljene tvrdnje" koje je iznio američki državni sekretar Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade.

Iranci su u petak saopćili da su odgovorni za održavanje sigurnosti na tom području, poručujući da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio.

"Zaduženi smo za održavanje sigurnosti i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem periodu. Optužbe američkog državnog sekretara Pompea su zabrinjavajuće", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...