Svijet
0

Objavljen "veoma osuđujći" izvještaj o ulozi Pentagona u invaziji na Irak

FENA
Pentagon; Foto: AFP
Pentagon; Foto: AFP
"Veoma osuđujući" izvještaj generalnog inspektora američkog ministarstva odbrane navodi kako je Pentagon svjesno manipulirao obavještajnim podacima u naporu da poveže Saddama Husseina s Al-Qaidom uoči američke invazije na Irak, tvrdi predsjedavajući Senatskog komiteta za oružane službe.

"To je bio argument koji je korišten kako bi se američkom narodu prodala priča o potrebi da se ide u rat", izjavio je senator Carl Levin, demokrat iz Michigana.

Kazao je da je rad Pentagona, "koji je bio pogrešan, bio je iskrivljen, bio je neprimjeren", nešto "što je krajnje uznemirujuće", javio je AP.

Istraga generalnog inspektora Thomasa F. Gimblea utvrdila je da je predratni obavještajni rad Pentagona, uključujući i tvrdnju da je CIA umanjila mogućnost veze s Al-Qaidom, bio neprimjeren, ali ne i protuzakonit. Izvještaj će biti podnesen Levinovoj komisiji tokom saslušanja u petak.

U izvještaj se navodi da bivši politički šef Pentagona Douglas J. Feith nije bio angažovan u ilegalnim aktivnostima stvaranja specijalnih ureda za razmatranje obavještajnih podataka.

Neki demokrati također su tvrdili da je Feith pogrešno navodio Kongres na osnovu tvrdnji administracije o prijetnji koju predstavlja Irak, ali da istraga Pentsgona to nije podržala. Dvije osobe bliske nalazima raspravljale su u četvrttak o glavnim tačkama i nekim detaljima pod uslovom da ne budu imenovane.

Levin tvrdi da je predsjednik Bush poveo zemlju u rat u Iraku djelimično i zbog obavještajnih procjena - od kojih je neke oblikovao Feithov ured - koje nisu imale osnova i nisu u potpunosti odražavale stav obavještajne zajednice.

U telefonskom intervjuu Levin je izjavio da je izvještaj generalnog inspektora "veoma osuđujući" i pokazuje nemoralnu politiku Pentagona da oblikuje obavještajne podatke kako bi dokazao vezu između Al-Qaide i Saddama.

Levin je u septembru 2005. zatražio od generalnog inspektora da utvrdi jesu li aktivnosti Feithovog ureda bile odgovarajuće, a ukoliko nisu, kakve akcije bi trebalo poduzeti.

Izvještaj Komisije o 11. septembru iz 2004. godine nije pronašao nikakav dokaz o vezi ili saradnji između Saddama i terorističke organizacije Osame bin Ladena prije američke invazije.

Feith je napustio svoj položaj u Pentagonu u augustu 2005. i sada predaje na Školi za strane službe Georgetown univerziteta.

On je tvrdio tokom spora oko uloge Ureda za specijalno planiranje, kao i ostalih manjih grupa stvorenih nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., da su njihove obavještajne aktivnosti bile razborite, ovlaštene i korisne u osporavanju nekih od obavještajnih analiza CIA-e.

U središtu spora oko predratnih obavještajnih podataka bio je rad malog broja Pentagonovih zvaničnika iz Feithovog ureda i ureda zamjenika ministra odbrane Paula Wolfowitza koji su razmatrali obavještajne analize CIA-e i sastavljale su vlastiti izvještaj.

Kada su izvijestili ministra odbrane Donalda H. Rumsfelda o svom izvještaju u augustu 2002. - periodu kada su potpredsjednik Dick Cheney i drugi zvaničnici administracije pojačali svoja upozorenja o ozbiljnosti iračke prijetnje - Rumsfeld im je naredio da također izvijeste direktora CIA-e Georgea Teneta.

Njihova prezentacija, koja uključuje navode o vezama između Al-Qaide i iračke vlade, sadrži kritike da je obavještajna zajednica ignorirala ili potcjenjivala vlastite sirove izvještaje o takvim mogućim vezama.

Spor traje već godinama. Seantski obavještajni komitet uključuje Ured za specijalno planiranje u svojim istragama predratnih obavještajnih podataka o Iraku, ali Komitet nije dovršio dio svog rada kada je objavio prvi dio svojih nalaza u julu 2004.