Detalji oporuke
23

Objavljen testament Silvija Berlusconija: Kako je i kome rasporedio višemilionsku imovinu

V. K.
Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Nakon smrti Silvija Berlusconija najčešća rasprava koja se vodila u javnosti je ta o raspodjeli njegove višemilionske imovine i vlasništva nad kompanijama. U ekskluzivnoj objavi, italijanska novinska agencija ANSA iznijela je detalje Berlusconijeve oporuke.

Prema onome što se može vidjeti, Silvio Berlusconi je odlučio da većina kompanije Fininvest pripadne njegovoj djeci Pier-Silviju te Marini Berlusconi.

"Berlusconijevo dvoje djece iz prvog braka zajedno će imati 53 posto vlasništva nad kompanijom", pojašnjava se.

Također, objavljeno je kako je naslijeđe od 100 miliona eura Berlusconi ostavio svom bratu Paolu. Također, 100 miliona eura naslijeđa pripalo je i njegovoj djevojci te italijanskoj zvaničnici Marti Fascini, dok je 30 miliona eura Berlusconi ostavio svom savjetniku Marcelu Dell'Utriju.

Pored raspodjele imovine, ANSA je objavila i detalje oporuke i poruku koju je Berlusconi napisao svojoj djeci.

"Hvala vam i puno ljubavi za sve vas. Vaš tata", napisao je Berlusconi.

Inače, odluku o raspodjeli vlasništva nad Fininvestom Berlusconi je donio još 2006. godine kada je sastavio svoju prvu oporuku. Tada je naveo kako će Marina i Pier-Silvio dobiti većinu vlasništva nad kompanijom, ali raspoređeno u jednakim dijelovima. Ostatak vlasništva bit će raspoređen na preostalu djecu odnosno Barbaru, Eleonoru i Luigija.

"Nijedno dijete neće dobiti direktnu kontrolu nad Fininvestom što je ranije imao otac. Notar koji je pročitao testamen izvršit će zakonske obaveze u narednih nekoliko sati", navela je italijanska agencija.