Srušio se u more
51

Objavljen snimak razgovora kradljivca aviona i kontrolora leta: Žao mi je, slomljen sam

Klix.ba
Nakon što je aviomehaničar ukrao putnički avion s aerodroma u Seattleu te se potom srušio u more, objavljen je snimak njegovog razgovora s kontrolorom leta.

Na snimku se čuje kako muškarac govori kontroloru leta da mu ponestaje goriva te ga pita da li će morati doživotno u zatvor. Razgovor se odvijao tokom leta nedugo prije nego se avion Horizon Air Q400 srušio.

"Imam mnogo ljudi kojima je stalo do mene, razočarat će se jer sam ovo uradio. Želio bih se izviniti svakom od njih. Ovom slomljenom momku je popustio poneki šaraf valjda, nisam to ni znao do sada. Imam 1.186 litara goriva, a krenuo sam sa 1.700 i nešto. Ne znam koliko se troši pri polijetanju, ali se gorivo troši brže nego sam očekivao. Mogao bih zabrljati nešto, a ne želim to učiniti. Nisam još spreman da spustim avion. Moram prestati gledati stanje goriva, brzo se troši. Ovo je vjerovatno za doživotni zatvor za momka kao što sam ja", rekao je između ostalog čovjek kojeg je kontrolor leta oslovljavao kao Rich ističući da ne želi nikoga povrijediti.

Američke vlasti su poslale dva borbena aviona F-15 da riješe problem s otetim avionom, a pilot je dobijao instrukcije da se drži podalje od naseljenog područja te da spusti avion.

Policija je potvrdila da se ne radi o terorizmu nego o "suicidnom muškarcu" koji se sam nalazi u avionu. On je napravio nekoliko egzibicija s avionom, a potom pao u more i poginuo.