Ubijao vjernike
102

Objavljen snimak hapšenja teroriste Brentona Tarranta na Novom Zelandu

Klix.ba
U krvavom pohodu terorista u dvije novozelandske džamije u Christchurchu ubijeno je 49 osoba, a teško ranjeno oko 20. Australac Brenton Tarrant, koji je uživo prenosio napad na džamiju Al Noor na društvenim mrežama, uhapšen je odmah nakon napada.

Policija je spriječila još jedan napad koji je planirao u drugom gradu. CBS San Francsico objavio je snimak njegovog hapšenja. On se u trenutku kada ga je opkolila policija nalazio u vozilu na kojem su pronađene dvije eksplozivne naprave.

"Čuli smo ljude kako vrište i plaču. Vidio sam ljude koji leže krvavi", rekao je jedan od svjedoka masovnog ubistva koji je okarakterisan kao teroristički napad.

Vlasti su saopćile kako su uklonile Tarrantove profile na društvenim mrežama, kao i video njegovog krvavog pohoda. Također, uklanjaju sve račune i postove u kojima se pruža podrška i upućuju molitve za uhapšene teroriste.

Četiri osobe, tri muškarca i jedna žena uhapšeni su zbog ova dva napada. Uoči napada Tarrant je objavio manifest na 72 stranice u kojem je opisao kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Breivikom te da je prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio.