Svijet
4

Objavljen snimak hapšenja napadača na noćni klub Reina u Istanbulu

Klix.ba
Abdulkadir Masharipov koji je osumnjičen da je izveo napad na noćni klub Reina tokom proslave Nove godine u Istanbulu uhapšen je u ponedjeljak navečer. Policija je objavila snimak hapšenja, kao i fotografije na kojima je napadač krvav.

Operaciju hapšenja izvela je turska obavještajna agencija u saradnji s policijom. Medij TGRT je objavio kako je napadač pronađen u svom domu u Kirgizu.

Osim njega, uhapšene su još tri osobe koje su bile s njim u kući. Osumnjičeni će sada biti podvrgnut ljekarskom pregledu, a potom će biti prebačen u policijsku stanicu u Fatihu.

Hurriyet je prošle sedmice objavio kako je Masharipov pobjegao sa svojim sinom. Njegova supruga je ranije predata policiji. Kako su turski mediji saznali, Masharipov je pobjegao sa četverogodišnjim sinom, a ženu i 18-mjesečnu kćerku je ostavio.

Njegova porodica došla je u Konyu početkom 2016. godine, a krajem decembra su se preselili u Istanbul. Njegova supruga kazala je kako se pozdravio s njom i ostavio je s njegovom porodicom koju je upoznala nekoliko dana prije napada. Isti dan se vratio i uzeo četverogodišnjeg sina. Prema navodima policije, njihova djeca su sada pod zaštitom.

Odgovornost za napad u kojem je poginulo 39 osoba preuzela je tzv. Islamska država koja je Masharipova zvala imenom Ebu Muhammed Horasini.