Očekuje se spašavanje
6

Objavljen prvi snimak indijskih radnika zarobljenih u tunelu

D. B.
Kamera je snimila prvi snimak radnika koji su zarobljeni u tunelu u indijskoj državu Uttarkhand već devet dana.

Riječ je o 41 radniku, a snimak je nastao korištenjem endoskopske kamere koja je provučena kroz novu cijev probušenu u tunelu u ponedjeljak. Spasilačke ekipe su iskoristile cijev kako bi radnicima dostavile prvi topli obrok nakon nekoliko dana jer su dosad preživljavali na grickalicama koje su im stizale kroz užu cijev ubačenu ranije.

Radnici su zarobljeni u tunelu koji je u izgradnji nakon što je došlo do klizišta. Incident se dogodio 12. novembra ujutro, a kontakt s radnicima je ubrzo uspostavljen. Ubrzo nakon toga su im osigurani kisik, hrana i voda.

U ponedjeljak navečer je došlo do napretka u pokušaju da se radnici oslobode nakon što su spasioci uspjeli do njih progurati cijev promjera većeg od 15 centimetara. Tu cijev su iskoristili za dostavljanje hrane, ali i za kameru kojom su radnici snimljeni.

Na snimku se vidi da su radnici komunicirali sa spasiocima pomoću radio veze te da su reagovali na instrukcije. Poručeno im je da će ubrzo biti spašeni.

Plan spašavanja podrazumijeva kopanje rupe u koju će stati cijev promjera 900 mm, koju će radnici moći iskoristiti za izlazak na sigurno. Međutim, kopaju se još dva tunela, a zvaničnici tvrde da će radnici biti spašeni za dva do tri dana.