Iznad Crnog mora
24

Objavljen povjerljivi snimak sudara ruskog borbenog aviona i američkog drona

N. V.
Screenshot
Screenshot
Evropska komanda američke vojske objavila je snimak incidenta iznad Crnog mora u kojem su učestvovali američki dron za nadzor i ruski borbeni avion, a dogodio se prije nekoliko dana.

Videosnimku je nedavno skinuta oznaka tajno nakon čega je i objavljen, a prikazuje kritične trenutke sukoba u vazduhu, za koji je Pentagon rekao da je trajao 30-40 minuta.

Na snimku se vidi da je kamera drona MQ-9 Reaper usmjerena unazad prema repu i propeleru drona, koji je postavljen na stražnjoj strani. Zatim je prikazan ruski borbeni avion Suhoj SU-27 kako se približava. Dok presreće američki avion i približavajući mu se, ruski lovac baca gorivo na dron.

U drugom dijelu snimka se vidi ruski mlaznjak kako još jednom prolazi pored drona, približava se i opet izbacuje gorivo.

Videosnimak je zatim kratko prekinut dok se ruski borbeni avion sudara sa MQ-9 Reaper, a kada se slika ponovo vrati, vidi se propeler drona koji je ovaj put oštećen od sudara.

Snimak koji je objavila Evropska komanda američke vojske možete pogledati ovdje.

Takva situacija je prisilila SAD da obore dron u Crnom moru.

Rusija je negirala da je došlo do sudara uopšte, a Amerikanci su istaknuli da su operateri daljinski obrisali softver drona kako tajni materijali ne bi pali u ruke neprijatelja.

Amerikanci nisu pronašli dron još uvijek, a Moskva je jasno stavila do znanja da će pokušati da izvuče olupinu drona.