Svijet
16

Objavljen navodni snimak ubistva Kim Jong-nama

Klix.ba
Televizija CCTV News objavila je trenutak u kojem dvije žene na aerodromu u Kuala Lumpuru prilaze Kim Jong-namu, polubratu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, i truju ga.

Na snimku se vidi kako žena u bijeloj majici i plavoj suknji prilazi Kim Jong-namu i stavlja mu maramicu na lice, a zatim odlazi.

Kim Jong-nam je potražio pomoć i pokazujući na oči rekao kako ga je neko nečim poprskao. Odveden je na kliniku na aerodromu, gdje se srušio, a preminuo je na putu do bolnice.

Malezijska policija uhapsila je četiri osumnjičene osobe (dvije žene i dva muškarca), a u potrazi su za još četvero osumnjičenih.

Doan Thi Huong, Muhammad Farid bin Jallaludin, Siti Aisyah i Ri Jong-chol
Doan Thi Huong, Muhammad Farid bin Jallaludin, Siti Aisyah i Ri Jong-chol

Uhapšene žene su iz Vijetnama i Indonezije, a muškarci iz Malezije i Sjeverne Koreje.

Doan Thi Huong iz Vijetnama snimljena je dok je čekala taksi u bijeloj majici s natpisom "LOL". Ona je rekla da nije znala šta radi jer su je, navodno, prijatelji nagovorili da maramicu stavi na lice Kim Jong-nama, uz objašnjenje da je riječ o šali.

Reuters nije mogao potvrditi autentičnost videa, a Telegraph piše kako policijski službenici nisu bili dostupni za komentar.

Malezijski ministar zdravlja Subramaniam Sathasivam rekao je da bi rezultati autopsije mogli biti objavljeni prekosutra.

Inače, Malezija je odbila da vrati tijelo Kim Jong-nama u Sjevernu Koreju bez autopsije, zbog čega je došlo do rasta napetosti između ovih dviju država.

Ambasador Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru izjavio je da je istraga malezijskih vlasti ubistva polubrata sjevernokorejskog lidera politički motivirana te je zahtijevao zajedničku istragu uzroka njegove smrti.

Kim Jong-nam je bio stariji sin Kim Jong-ila, bivšeg lidera Sjeverne Koreje.