SAD
0

Objavljen navodni američki popis želja nesmrtonosnih oružja

FENA
Navodni popis želja vojske SAD-a za nesmrtonosna oružja objavljen je na internetu a dokument sadrži popis poboljšanja opreme koja se već koristi kao i prijedloge za nove tehnologije, izvijestio je BBC u četvrtak.

Na popisu su laseri i toplotne zrake za rastjerivanje gomila i zvučni valovi koji trebaju uzrokovati mučninu kod ronilaca. Popis je navodno sastavila Združena uprava za nesmrtnosna oružja ministarstva obrane SAD-a (JNLWD), izvijestio je BBC, prenosi Hina.

Do kopije dokumenta došla je i objavila na svojim internetskim stranicama organizacija Public Intelligence, koja se bori protiv tajnosti rada vlasti. Organizacija je već objavljivala dokumente vlade SAD-a povezane s nacionalnom sigurnošću.

Glasnogovornica američkog ministarstva obrane je rekla da ne može ni potvrditi ni poreći autentičnost dokumenta.

Na više od 100 stranica izvješće navodi karakteristike svakog oružja kao i moguću kolateralnu štetu i političke implikacije njihovog korištenja. Najčešći učinci tih oružja na ljudsko tijelo uključuju privremeno slijepilo, gluhoću i paralizu. Pištolj za plivače, primjerice, služi za borbu protiv "podvodnih plivača i ronilaca" te bi podvodnim zvučnim valovima trebao narušiti sluh ronilaca i prouzročiti tešku mučninu. Izvješće kao mogući kolateralnu štetu navodi "utjecaj na život u vodi" a za oružje se navodi da je u fazi razvoja.

U jednoj od neobičnijih zamisli pod nazivom "Laserska modifikacije struja" navodi se kako bi laseri mogli biti korišteni za izmjenu aerodinamičnih struja oko krila zrakoplova što bi "neprijateljski" zrakoplov prisililo na promjenu pravca.

Među ostalim zamislima su i sustav za emitiranje "osjećaja vrućine", prijenosni sustav za emitiranje moćnih mikrovalova koji na daljini mogu zaustaviti automobilske motore, plovila s napravom za emitiranje mikrovalova koji blokiraju pogon broda i druga.

JLNWD je ustanovljen 1996. godine sa ciljem razvoja uporabe nesmrtonosnih oružja u vojsci SAD-a nakon operacija u BiH i Somaliji. "Došao je novi niz misija koja nisu uključivala dizanje stvari u zrak", objasnio je James Lewis, stručnjak za vojne tehnolgije iz washingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije. "Oni razvijaju tehnologije kako bi to mogli obaviti. Ne zna se hoće li išta od tih stvari ugledati svjetlo dana, no to je ono što pokušavaju", rekao je Lewis.

JNLWD je u prošlosti kritiziran zbog trošenja novca na projekte koji nikada nisu materijalizirani. U izvješću računovodstvenog ureda vlade SAD-a navodi se da je JNLWD potrošio najmanje 386 miliona dolara na 50 istraživačkih projekata, ali da nije proizveo niti jedno novo oružje, navodi BBC.