Svijet
0

Obilježeno 50 godina kubanske revolucije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obilježavanje 50 godina od revolucije na Kubi prošlo je bez mnogo slavlja, prije svega zbog teške ekonomske situacije u zemlji i posljedica tri razorna uragana koja su posljednjih mjeseci pogodili tu ostrvsku državu.

Predsjednik Raul Kastro (77) u četvrtak se u gradu Santjago de Kuba obratio masi s istog balkona s kog je njegov brat Fidel proglasio pobjedu revolucionarnih snaga 1959. godine, prenio je BBC.

Kastro je poručio da u zemlji "ima još mnogo toga da se uradi" i naglasio da bi Kubanci trebalo da budu ponosni zbog toga što su izdržali američke sankcije.

"Neprijatelj nikad neće prestati da bude agresivan, podmukao i dominantan", rekao je Raul Kastro koji je prije skoro godinu dana preuzeo predsjedničku funkciju od svog starijeg oboljelog brata Fidela.

Fidel, koji ima 82 godine, nije se pojavio u javnosti odkad je podvrgnut ozbiljnoj operaciji stomaka, prije više od dvije godine.

On je uputio "herojskom narodu" poruku s čestitkom, povodom proslave 50. godišnjice pobjede svojih pristalica nad diktatorom Fulgensiom Batistom, 1. januara 1959. godine.

Besplatni koncerti nekoliko popularnih kubanskih grupa otkazani su jer su vlasti ocijenile da nije vrijeme za slavlje pošto je zemlja pretrpjela jednu od najtežih godina kad je u pitanju ekonomija.

Novoizabrani predsjednik SAD Barak Obama obećao je da će kad bude stupio na dužnost omogućiti lakše putovanje na Kubu američkim državljanima koji su tamo rođeni.

U SAD živi oko milion i po građana kubanskog porjekla koji su napustili zemlju bježeći od komunističkog režima.

Vezani članci