Svijet
0

Obilježena godišnjica pogubljenja Saddama Husseina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pristalice bivšega iračkog režima odale su u nedjelju počast i položile cvijeće na grob bivšega iračkog predsjednika Saddama Husseina, na prvu godišnjicu pogubljenja nekadašnjeg vođe, koji je osuđen na smrt zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Deseci lokalnih plemenskih poglavara i studenata recitirali su stihove iz Kur'ana ispred Saddamova groba u njegovom rodnom selu Audži, 180 kilometara sjeverno od Bagdada, poznatom po podršci režimu stranke Baas.

U Audži susjednom gradu Tikritu, također uporištu bivšeg režima, kao i u bagdadskoj četvrti Adamija, u kojoj se Saddam posljednji put pojavio u javnosti u aprilu 2003. godine, zidovi zgrada su prekriveni portretima bivšeg vođe i grafitima kojima se veliča njegov lik, prenijele su agencije.

"Nema života bez sunca ni dostojanstva bez Saddama", "Raj za heroja Saddama", neki su od natpisa ispisanih crnom bojom.

Iračko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je u subotu da je pojačalo mjere sigurnosti, uključujući broj policajaca na ulicama kako bi spriječilo eventualno nasilje Saddamovih pristalica.

Policijski sat je uveden u Tikritu, Bajdžiju i Al-Dauriju, mjestu gdje su američke snage u decembru 2003. uhapsile bivšeg predsjednika.

Irački mediji su "prešutjeli" godišnjicu Saddamove smrti. Irački sud je osudio Saddama na smrt zbog ubistva 148 šiita u selu Dudžail, a pogubljenje vješanjem izvršeno je 30. decembra 2006.

U Audži su sahranjeni i Sadamovi sinovi Udaj i Qusaj, koje su američki vojnici ubili u julu 2003. u Mosulu, na sjeveru Iraka, kao i još trojica pogubljenih visokih dužnosnika bivšeg režima.

Predsjednikov savjetnik i jedan od trojice Saddamove polubraće, Barzan Ibrahim al-Hasan al-Tikriti i Awad Ahmed al-Bandar, bivši predsjednik revolucionarnog suda i pomoćnik šefa kabineta, obješeni su 15. januara, dok je bivši irački potpredsjednik Taha Yassin Ramadan obješen 20. marta 2007.