Svijet
0

Obilježena 46. godišnjica početka gradnje Berlinskog zida

FENA
Njemački političari su danas, polaganjem vijenaca i cvijeća, podsjetili na 46. godišnjicu početka gradnje Berlinskog zida i odali počast svim žrtvama režima nekadašnjeg DDR-a, koje su u pokušajima da pređu tu granicu između dvije Njemačke, izgubili žvote.

Na današnji dan, 1961. godine su vlasti tadašnje Istočne Njemačke počele izgradnju zida koji je punih 28 godina, do 9. novembra 1989. godine, bio simbol podjele i na kojem su, prema najnovijim podacima, u pokušajima da pređu u Zapadnu Njemačku život izgubile 133 osobe.

''Veoma je važno da se mi i danas još jednom podsjetimo i izvučemo pouku iz tog nepravednog režima'', rekao je gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit na svečanosti, povodom godišnjice početka gradnje Berlinskog zida, kojoj su prisustvovali članovi vlade, političari i drugi predstavnici njemačkog javnog života.

Uoči obilježavanje godišnjice gradnje Berlinskog zida u Njemačkoj je objelodanjen jedan dokument iz dosijea Stazija, nekadašnje istočnonjemačke tajne službe, koji ukazuje da su graničari nekadašnjeg DDR-a imali pisanu dozvolu da pucaju u one koji su željeli da prebjegnu u Zapadnu Njemačku, čak i u slučajevima da se radi o ženama i djeci.

Otkriće ovog dokumenta ponovo je podstaklo debatu o okolnostima smrti ljudi koji su poginuli upravo na tom zidu.

Opunomoćenik vlade za Stazi-dokumenta Marijane Birtler rekla je da otkriveni dokument predstavlja čvrst dokaz da su pripadnici istočnonjemačkih graničnih jedinica imali izričito naređenje da pucaju na bjegunce i ubiju ih.

Za dokument, koji je pronađen u istočnonjemačkom gradu Magdeburgu, Birtler je rekla da je on posebno važan, zato što bivši istočnonjemački komunistički lideri sve vrijeme negiraju da je bila na snazi politika "pucaj da ubiješ".