|

Obilježena 45. godišnjica atentata na JF Kennedya

Obilježena 45. godišnjica atentata na JF Kennedya
0
F
FENA
23.11.2008. u 11:48
2
komentara
0

dijeljenja
Obilježena 45. godišnjica atentata na JF Kennedya Foto: AFP/File
Više od 500 ljudi okupilo se u subotu na Dealey Plazi u Dallasu, u Teksasu, obilježavajući 45. godišnjicu ubistva američkog predsjednika John F. Kennedya, jedan od ključnih događaja u modernoj istoriji SAD-a.
Okupljeni građani su u u 12.30 sati, u vrijeme kada je atentat izvršen, održali minutu šutnje, izvijestio je dnevni list The Dallas Morning News na web stranici, navodeći kako su neki došli iz znatiželje, drugi zbog rituala a ostali zbog sjećanja.

Prije 45 godina, oko 12.30 sati, predsjednička kolona približavala se teksaškom skladištu školskih udžbenika i skretala u ulicu Elm, kada je Lee Harvey Oswald ispalio tri glasovita hica, koji i danas odjekuju na Dealey Plazi, navodi list.

Trgovci su prodavali knjige, muzičke CD diskove i razglednice, a okupljeni građani fotografirali su se na poprištu davnog atentata.

Više američkih TV mreža je povodom 45. godišnjice emitiralo film JFK, redatelja Olivera Stonea iz 1991., u kojem se dovodi u pitanje službena verzija s Oswaldom kao jedinim atentatorom, prenose agencije.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...