Australija
0

Obilježavanje Svjetskog dana mladih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 150.000 mladih vjernika iz 170 zemalja okupilo se u utorak u luci Sydney kako bi prisustvovalo obilježavanju početka katoličkoga Svjetskog dana mladih koji će biti završen centralnom misom što će je služiti poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI, koji boravi u višednevnoj posjeti Australiji.

"Sreća leži u svakodnevnom ispunjavanju naših obaveza i dužnosti, posebno kad su u pitanju male stvari kako bismo mogli odgovoriti na veće izazove", rekao je australski kardinal George Pell u misi kojom je otpočelo obilježavanje višednevne manifestacije Svjetski dan mladih.

"Kruna" čitave manifestacije bit će centralna misa u nedjelju, kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati skoro 500.000 vjernika i oko 3.500 svećenika, 400 biskupa i 26 kardinala, što će biti najveća misa ikad organizirana u Australiji, u kojoj živi pet miliona katoličkih vjernika.

Misu će služiti papa Benedikt XVI, koji je u nedjelju započeo posjetu Australiji tokom koje će se, kako je sam najavio, izviniti zbog seksualnih skandala koji su potresli Katoličku crkvu u Australiji, prenijele su agencije.

"To mora biti jasno. Svećeničko zvanje je nespojivo s takvim ponašanjem jer su svećenici u službi Boga", rekao je papa.

Žrtve skandala, mladi koje su seksualno zlostavljali katolički svećenici, zatražile su ranije od pape da im se izvini, tako da se očekuje da će im poglavar Rimokatoličke crkve uputiti izvinjenje kao što je već učinio u aprilu tokom posjete SAD-u, gdje su katolički svećenici također bili umiješani u pedofiliju.

Savezni sud u Sydneyu je u utorak proglasio neustavnim zakon kojim se zabranjuju protesti protiv dolaska pape u tu zemlju, a koji predviđa hapšenje demonstranata zbog uznemiravanja vjernika.

Zakon je predviđao hapšenje ili kaznu do 5.500 australskih dolara zbog nošenja majica s antikatoličkim sloganima i dijeljenja kondoma tokom protesta.

Odlukom saveznog suda otvoren je put za proteste koji su najavljeni za subotu, a na kojima će biti osuđeni konzervativni stavovi Katoličke crkve prema kontracepciji, abortusu i homoseksualcima.