{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 58. godišnjice palestinske golgote

F
15.5.2006. u 14:32
0
0
Obilježavanje 58. godišnjice palestinske golgote
0
Obilježavanje 58. godišnjice palestinske golgote
Na današnji dan palestinski narod obilježava 58. godišnjicu početka golgote nezapamćene u novijoj svjetskoj historiji kako bi se podsjetili tragedije koja ih je zadesila 1948. godine, saopćeno je danas iz palestinske ambasade u BiH.
Te godine je uspostavljena država Izrael u cilju realizacije cionističkog projekta kojim se radilo na progonu palestinskog naroda i doseljavanju Jevreja iz svih dijelova svijeta na stoljetna palestinska ognjišta.

Godine 1967. Izrael je izvršio agresiju na susjedne arapske države okupiravši Zapadnu obalu i pojas Gaze, uspostavljajući apsolutnu dominaciju na cijelom palestinskom teritoriju, izgradivši pritom 342 izraelska naselja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Uprkos historijskoj nepravdi počinjenoj prema palestinskom narodu Rezolucijom 181, kojom je utvrđena podjela Palestine na dvije države, palestinsku i jevrejsku, Izrael i dalje negira ovu i druge međunarodne rezolucije s tim u vezi, te posebnu rezoluciju u vezi s povratkom izbjeglica svojim kućama i posjedima (Rezolucija 194 donesena od Generalne skupštine UN-a).

Palestinski narod čija golgota još traje pruža ruku međunarodnoj zajednici i svim slobodoljubivim narodima svijeta kako bi bila otklonjena historijska nepravda koja mu je učinjena i bilo omogućeno da živi u slobodi, dostojanstvu i miru kao i svi narodi svijeta, kaže se u saopćenju iz palestinske ambasade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: