Svijet
0

Obilježavanje 24. septembra - Svjetskog dana srca

FENA
Svjetski dan srca obilježava se 24. septembra, a cilj je povećati svijest javnosti o prijetnji od srčanih bolesti i moždanog udara u BiH i naglasiti značaj zdravog načina života za srce i krvne sudove.

Ove godine se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Udruženja kardiologa BiH uz podršku Odbora za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

U saopćenju Udruženja kardiologa BiH navodi se da ovogodišnja kampanja Svjetskog dana srca"Koliko je mlado tvoje srce?", a u organizaciji World Health Organisation ohrabruje ljude širom svijeta da prihvate zdrav način života kako bi ih srce što duže služilo.

Svjetski dan srca, 24. septembar, bit će obilježen u više od stotinu zemalja svijeta raznim aktivnostima - zdravstvenim provjerama šire populacije, šetnjama, trkama i javnim tribinama.

"Odavno je poznato da su bolesti srca i krvnih sudova najveće ubice među hroničnim nezaraznim oboljenjima i već decenijama vode na listi uzroka obolijevanja i smrtnosti odnoseći 17,5 miliona života godišnje u svijetu", navodi se.

Najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova je zdrav način života, odnosno odbacivanje loših navika poput nezdravog načina ishrane, fizičke neaktivnosti i pušenja.