Svijet
0

Obilježavanje 1. maja u svijetu

FENA
Proslava 1. maja u Moskvi
Proslava 1. maja u Moskvi
Prvog maja, na Međunarodni praznik rada, u mnogim dijelovima svijeta održavaju se tradicionalne prvomajske parade, a posebno u socijalističkim zemljama.

Ove godine nije izostala ni prvomajska parada u Moskvi, dok u kubanskoj prijestonici svi iščekuju da vide da li će mjesecima bolesni lider Fidel Castro održati govor.

Na ljevičarskim demonstracijama u Turskoj privedeno je skoro 600 demonstranata koji su pokušali da organizuju prvomajsku paradu.

Za razliku od Turske, na drugom kraju svijeta - Kubi, sve je spremno za početak ogromne proslave Praznika rada na Trgu revolucije u Havani, javlja BBC-jev dopisnik.

Svuda su postavljeni transparenti i plakati s likovima kubanskih i drugih heroja socijalizma. Na centru havanskog Trga revolucije postavljena je bina sa govornicom i mikrofonima. Ono što se danas svi pitaju jeste ko će govoriti s te bine. Hoće li to biti Fidel Castro ili njegov brat Raul na kojeg je kubanski lider prenio ovlaštenja otkako se razbolio prije 9 mjeseci.

Ukoliko se Fidel Castro pojavi na proslavi Prvog maja u Havani, bit će to njegov simboličan povratak.

Ipak, sve do samog početka proslave Međunarodnog praznika rada na Kubi niko doista ne zna hoće li Castro biti u stanju da održi govor ili ne.

To bi zaista mogao da bude Castrov povratak na političku scenu. Najjasniji signali za to stižu izvan Kube, od lidera drugih latinoameričkih zemalja, poput venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza i bolivijskog predsjednika Eve Moralesa koji tvrde da se kubanski lider sasvim oporavio.

Na samoj Kubi, međutim, ništa se ne zna do posljednjeg minuta, pa će tako biti i s eventualnim pojavljivanjem Castra na prvomajskoj paradi.

Ako se Fidel Castro i bude pojavio za govornicom, on vjerovatno neće održati jedan od svojih čuvenih višesatnih govora.

BBC-ev dopisnik u Havani dodaje da je Castro za 48 godina, koliko se nalazi na vlasti, do sada samo dva puta propustio obilježavanje Prvog maja na Trgu revolucije.

U Moksvi se za prvomajsku paradu, kako tvrde organizatori - Federacija sindikata naklonjena Kremlju, okupilo oko 25 hiljada ljudi.

Ispred spomenika Karla Marxa, pak, okupili su se simpatizeri Komunističke partije i njenog lidera Genadija Zjuganova koji nije propustio ni ovu priliku da kritikuje zvaničnu politiku Kremlja i, kako je rekao, oligarhe koji samo čuvaju svoje bogatstvo i ne vode računa o narodu.