Egipat
0

Obećano gotovo 4,5 milijardi dolara donacija Gazi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodna zajednica je u ponedjeljak u Šarm el-Šeiku, u Egiptu, obećala da će s 4,5 milijardi dolara pomoći u obnovi Gaze i palestinske privrede, izjavio je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gejt.

"Danas smo prikupili 4,481 milijardu dolara za iduće dvije godine", rekao je Gejt čitajući završno saopćenje na konferenciji na kojoj je sudjelovalo 75 međunarodnih donatora.

"Ako tome dodamo prijašnja obećanja o pomoći, dolazimo do svote od 5,2 milijarde dolara", dodao je. "To premašuje naša očekivanja", istaknuo je, prenio je AFP.

Palestinska samouprava Mahmuda Abasa tražila je 2,8 milijardi dolara pomoći, od kojih bi se, kako navode njezini stručnjaci, 1,33 milijarde namijenile za gospodarski razvitak, a 1,5 milijarda za namirivanje budžetskog deficita u 2009.

Među najvećim donatorima na konferenciji bili su Sjedinjene Američke Države s 900 miliona dolara i Evropska komisija s 554 miliona. Kraljevine u Perzijskom zaljevu dat će 1,65 milijardi dolara u pet godina, od čega jednu milijardu Saudijska Arabija.

Donatori su usto pozvali Izrael da "odmah" otvori granične prijelaze prema Gazi kako bi omogućio njezinu obnovu i izrazili su zabrinutost što "nije zaključen mirovni ugovor" radi učvršćenja primirja kojim se 18. januara završila izraelska ofanziva na Gazu.