Nasilna smrt
457

Obdukcija pokazala da je George Floyd ubijen, uzrok smrti gušenje

E. Sk.
Afroamerikanac George Floyd preminuo je od posljedica gušenja, potvrdila je obdukcija, čije su rezultate večeras objavili američki mediji. Riječ je o nasilnoj smrti, dodaju mediji na osnovu izvještaja s obdukcije.

Obdukciju je tražila Floydova porodica, piše CNN.

"Konstantni pritisak na desnoj strani karotidne arterije ometao je protok krvi do mozga, a težina na leđima obustavila mu je disanje", naveo je advokat njegove porodice.

Podsjetimo, Floyd je ubijen u ponedjeljak, 25. maja u Minnesoti. On je tog dana htio da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavaču je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavaču se ta novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskog automobila.

Floyd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri, jedan od policajaca mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Floyd je proveo gotovo devet minuta.

"Molim vas, nemojte me ubiti, ne mogu disati", bile su posljednje riječi Georga Floyda, koji je radio kao zaštitar u restoranu, a porodica kaže kako nikad nije nikom ništa loše učinio.

Obdukcija porodice razlikuje se od službene obdukcije kako je opisano u krivičnoj prijavi protiv službenika. Ta obdukcija uključuje efekte suzdržavanja, zajedno s osnovnim zdravstvenim problemima i potencijalnim opojnim sredstvima u Floydovom sistemu, ali također kaže da nije pronašla ništa što bi podržalo dijagnozu traumatične asfiksije ili davljenja.