Beograd
0

Obavljeno saslušanje Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istražni sudija Okružnog suda vijeća za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić potvdio je da je saslušao Radovana Karadžića. Na pitanje da li je donio rješenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Haškom tribunalu Dilparić je kratko odgovorio: "Sve je završeno".

Kako B92 saznaje, Radovan Karadžić na saslušanju nije negirao identitet.

Saslušanje Karadžića počelo je nešto poslje jedan sat po ponoći i trajalo je oko sat i po vremena u zgradi Specijalnog suda.

Advokat Svetozar Vujačić izjavio je da je Radovan Karadžić, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Vijeća za ratne zločine, rekao da je uhapšen u petak u 21.30 u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu. Vujačić, koji je zastupao Karadžića, novinarima je pred Specijalnim sudom prenio Karadžićeve riječi da je od tada držan u pritvoru "u nekoj sobi".

Prema riječima advokata Vujačića, istražni sudija Milan Dilparić rekao je tokom saslušanja da je iznenađen tim podatkom i naveo da će Karadžićevi navodi biti ispitan, javili su u utorak beogradski mediji.

Vujačić je prenio riječi Karadžića da su mu prilikom hapšenja stavili "nekakav šešir na glavu", zbog čega ne može da zna ko ga je uhapsio. Prema njegovim rečima, Karadžić se pred istražnim sudijom branio šutnjom i da je cijeli slučaj ocjenio kao "farsu".

Advokat je naveo i da je Karadžić "odbio hranu", da je smršao, kao i da je smiren i staložen. On je izjavio i da je ljekar pregledao Karadžića i da je konstatovao da je zdrav.

Svetozar Vujačić je još rekao da će Radovan Karadžić biti u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda do izručenja Haškom tribunalu.

Kako je saopćio Savjet za nacionalnu bezbjednost, haški optuženik i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je u ponedjeljak uveče u akciji srpskih službi bezbjednosti. Zvanično, nije poznato gdje je uhapšen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da pripadnici MUP-a nisu učestvovali u lociranju i hapšenju Karadžića.

Haški optuženik Radovan Karadžić će, nakon što je uhapšen, biti izveden pred istražnog sudiju Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, koji će mu, nakon utvrđivanja identiteta, uručiti optužnicu Haškog tribunala.

Prema proceduri, Karadžić se neće izjašnjavati o krivici pred domaćim sudstvom, već pred Tribunalom u Hagu.

Radovan Karadžić trenutno prolazi kroz postupak identifikacije, uključujući i DNK testiranje, a tokom noći sastaće se s istražiteljima, objavila je agencija Reuters. .

Istražni sudija ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti prepostavki za predaju optuženika Tribunalu, a protiv tog rješenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana.

O žalbi odlučuje vanraspravno vijeće u roku od tri dana. Prema zakonu, ne postoji pravo žalbe na odluku vanraspravnog vijeća, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Haški tribunal od 1993. godine, kada je osnovan, podigao je optužnice protiv ukupno 161 osobe, od kojih su još dvije u bjekstvu: Ratko Mladić, komandant vojske Republike Srpske, i Goran Hadžić, nekadašni predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK).