|

Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike

Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike
0
F
FENA
6.11.2007. u 14:08
0
komentara
0

dijeljenja
Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike
Dnevnik Daily Telegraph u utorak je govoru šefa britanske obavještajne službe MI-5 Jonathana Evansa o terorističkoj prijetnji u Britaniji posvetio urednički komentar pod naslovom "Unutrašnja prijetnja" ocjenjujući kako najviše uznemirava činjenica da ekstremisti za provođenje svojih ciljeva regrutiraju maloljetnike.
Upozorenje Gordona Browna, izrečeno nakon ljetošnjih neuspjelih napada u Londonu i Glazgovu, da će borba protiv terorističkog nasilja trajati cijelu jednu generaciju bilo je očigledno opravdano.

Evans s pravom primjećuje da su obavještajni podaci samo dio rješenja. Iskorjenjivanje prijetnje zahtijeva dugoročnu, kolektivnu akciju vlade, vjerskih grupa i šireg društva.

Od napada na New York i Washington prošlo je šest godina, od napada u Londonu dvije, ali bitka za srce i dušu mladih muslimana tek počinje, konstatira Daily Telegraph.

Jonathan Evans je u ponedjeljak govorio na skupu novinara i urednika u Manchesteru, očito želeći da britanskoj javnosti uputi prilično ozbiljnu poruku.

Ta poruka je, kako navode dopisnici BBC-a, da Al-Qaida vrlo aktivno radi na tome da organizira napade u Britaniji i da za to između ostalog regrutira maloljetnike, stare svega 15 ili 16 godina.

Šef britanske obavještajne službe nije međutim skrenuo pažnju samo na to da ekstremne islamističke organizacije nastoje privući mlade - rekao je i da, uopćeno govoreći, takve grupe predstavljaju sve veću opasnost.

Broj osoba za koje obavještajne službe vjeruju da su povezane s takvim organizacijama prošle godine je bio 1.600 - danas je ta cifra dvije hiljade, rekao je Evans.

Nekadašnja predsjednica Odbora za sigurnost britanskog parlamenta Pauline Neville-Jones kazala je da je Evansovo upozorenje u skladu i s njenom ličnom procjenom.

"Mislim da je vrlo dobro to što smi informirani o opasnosti i da je važno to što je on u stanju javno govoriti o tome. Da li mi njegov opis situacije zvuči poznato? Da. Mislim da je u pravu kada kaže da je prijetnja vrlo realna i da vjerovatno postaje sve veća, odnosno da još nismo vidjeli njezin vrhunac", kazala je ona.

Tu nije i kraj zanimljivih detalja iz vrlo nesvakidašnjeg javnog istupa šefa MI-5 - on se požalio i na to da borbu protiv islamskog ekstremizma u Britaniji otežava Rusija, rekavši da Moskva od kraja hladnog rata nije smanjila broj svojih špijuna u Britaniji.

"Praćenje njihovih aktivnosti ograničava resurse koje bi MI-5 mogao usmjeriti na borbu protiv islamskih ekstremista", rekao je Jonathan Evans.

Jedan od vojnopolitičkih komentatora BBC-a ocjenjuje da je tu posrijedi znak velike frustriranosti britanskih obavještajaca zbog toga što se još uvijek moraju baviti Rusima umjesto da pažnju usmjere na islamski ekstremizam.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.