{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike

F
6.11.2007. u 14:08
0
0
Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike
0
Obavještajna služba: Al-Qaida u Britaniji regrutira maloljetnike
Dnevnik Daily Telegraph u utorak je govoru šefa britanske obavještajne službe MI-5 Jonathana Evansa o terorističkoj prijetnji u Britaniji posvetio urednički komentar pod naslovom "Unutrašnja prijetnja" ocjenjujući kako najviše uznemirava činjenica da ekstremisti za provođenje svojih ciljeva regrutiraju maloljetnike.
Upozorenje Gordona Browna, izrečeno nakon ljetošnjih neuspjelih napada u Londonu i Glazgovu, da će borba protiv terorističkog nasilja trajati cijelu jednu generaciju bilo je očigledno opravdano.

Evans s pravom primjećuje da su obavještajni podaci samo dio rješenja. Iskorjenjivanje prijetnje zahtijeva dugoročnu, kolektivnu akciju vlade, vjerskih grupa i šireg društva.

Od napada na New York i Washington prošlo je šest godina, od napada u Londonu dvije, ali bitka za srce i dušu mladih muslimana tek počinje, konstatira Daily Telegraph.

Jonathan Evans je u ponedjeljak govorio na skupu novinara i urednika u Manchesteru, očito želeći da britanskoj javnosti uputi prilično ozbiljnu poruku.

Ta poruka je, kako navode dopisnici BBC-a, da Al-Qaida vrlo aktivno radi na tome da organizira napade u Britaniji i da za to između ostalog regrutira maloljetnike, stare svega 15 ili 16 godina.

Šef britanske obavještajne službe nije međutim skrenuo pažnju samo na to da ekstremne islamističke organizacije nastoje privući mlade - rekao je i da, uopćeno govoreći, takve grupe predstavljaju sve veću opasnost.

Broj osoba za koje obavještajne službe vjeruju da su povezane s takvim organizacijama prošle godine je bio 1.600 - danas je ta cifra dvije hiljade, rekao je Evans.

Nekadašnja predsjednica Odbora za sigurnost britanskog parlamenta Pauline Neville-Jones kazala je da je Evansovo upozorenje u skladu i s njenom ličnom procjenom.

"Mislim da je vrlo dobro to što smi informirani o opasnosti i da je važno to što je on u stanju javno govoriti o tome. Da li mi njegov opis situacije zvuči poznato? Da. Mislim da je u pravu kada kaže da je prijetnja vrlo realna i da vjerovatno postaje sve veća, odnosno da još nismo vidjeli njezin vrhunac", kazala je ona.

Tu nije i kraj zanimljivih detalja iz vrlo nesvakidašnjeg javnog istupa šefa MI-5 - on se požalio i na to da borbu protiv islamskog ekstremizma u Britaniji otežava Rusija, rekavši da Moskva od kraja hladnog rata nije smanjila broj svojih špijuna u Britaniji.

"Praćenje njihovih aktivnosti ograničava resurse koje bi MI-5 mogao usmjeriti na borbu protiv islamskih ekstremista", rekao je Jonathan Evans.

Jedan od vojnopolitičkih komentatora BBC-a ocjenjuje da je tu posrijedi znak velike frustriranosti britanskih obavještajaca zbog toga što se još uvijek moraju baviti Rusima umjesto da pažnju usmjere na islamski ekstremizam.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: