{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obavještajna procjena SAD-a: Iran zaustavio program nuklearnog oružja 2003.

F
4.12.2007. u 09:57
0
0
Obavještajna procjena SAD-a: Iran zaustavio program nuklearnog oružja 2003.
0
Obavještajna procjena SAD-a: Iran zaustavio program nuklearnog oružja 2003.
Foto: AFP
Iran je pod međunarodnim pritiskom zaustavio program razvoja nuklearnog oružja u jesen 2003. ali je nastavio obogaćivati uran, što mu omogućuje da u doglednoj budućnosti ipak proizvede nuklearno oružje, ocjenjuje se u novoj američkoj obavještajnoj procjeni o Iranu, čiji su izvaci deklasificirani u ponedjeljak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Odluka Teherana da zaustavi svoj program nuklearnog oružja sugerira da je on manje odlučan razviti nuklearno oružje nego što smo mi prosuđivali od 2005.", navodi se u objavljenom sažetku izvještaja.

Nova nacionalna obavještajna procjena o Iranu dolazi iz ureda nacionalnoga obavještajnog direktora Mikea McConella, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.

Ona se razlikuje od procjene iz 2005., na kojoj se temelji javna rasprava o politici SAD-a prema Iranu, kada su američke obavještajne agencije vjerovale da je Iran odlučan razviti nuklearno oružje. To je i bio povod ranoj objavi izvadaka izvještaja "Iran: Nuklearne namjere i sposobnosti", koje je još uvijek u pripremi.

"Budući da se naše shvaćanje sposobnosti Irana promijenilo, osjećali smo da je važno objaviti te informacije kako bi se osigurala odgovarajuća predodžba", naveo je u posebnom saopćenju zamjenik nacionalnoga obavještajnog direktora Donald Kerr.

Da bi razvio nuklerano oružje, Iran treba konstruirati bojevu glavu, osigurati određenu količinu fisijskog materijala i razviti nosač bojeve glave, naprimjer projektil. U obavještajnoj procjeni se s "velikom uvjerenošću" navodi kako je Iran zaustavio razvoj takvog programa prije četiri godine, te s "umjerenom uvjerenošću" tvrdi da taj program nije ponovo pokrenut do sredine 2007.

Po količini fisijskog materijala s kojim neka zemlja raspolaže procjenjuje se kada bi mogla proizvesti nuklearno oružje.

Čak i uz sadašnje povećane kapacitete za obogaćivanje urana, ocjenjuje se da ga Iran do 2010. neće imati dovoljno za proizvodnju bombe. Obavještajni ured State Departmenta vjeruje kako će Iran raspolagati s dovoljno obogaćenog urana za oružje najranije 2013. Sve agencije zaključuju kako Iran možda neće imati dovoljno obogaćenog urana sve do 2015.

Iran neće biti sposoban za tehničku proizvodnju i reprocesuiranje dovoljno plutonija prije 2015., navodi se u izvještaju.

Ali, na kraju, prenosi Hina, Iran će imati tehničke i industrijske kapacitete da izradi atomsku bombu "ako tako odluči", zaključuju se u novoj američkoj obavještajnoj procjeni o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti povezanim s nuklearnim ambicijama Teherana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: