Svijet
0

Obavještajna procjena SAD-a: Iran zaustavio program nuklearnog oružja 2003.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je pod međunarodnim pritiskom zaustavio program razvoja nuklearnog oružja u jesen 2003. ali je nastavio obogaćivati uran, što mu omogućuje da u doglednoj budućnosti ipak proizvede nuklearno oružje, ocjenjuje se u novoj američkoj obavještajnoj procjeni o Iranu, čiji su izvaci deklasificirani u ponedjeljak.

"Odluka Teherana da zaustavi svoj program nuklearnog oružja sugerira da je on manje odlučan razviti nuklearno oružje nego što smo mi prosuđivali od 2005.", navodi se u objavljenom sažetku izvještaja.

Nova nacionalna obavještajna procjena o Iranu dolazi iz ureda nacionalnoga obavještajnog direktora Mikea McConella, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.

Ona se razlikuje od procjene iz 2005., na kojoj se temelji javna rasprava o politici SAD-a prema Iranu, kada su američke obavještajne agencije vjerovale da je Iran odlučan razviti nuklearno oružje. To je i bio povod ranoj objavi izvadaka izvještaja "Iran: Nuklearne namjere i sposobnosti", koje je još uvijek u pripremi.

"Budući da se naše shvaćanje sposobnosti Irana promijenilo, osjećali smo da je važno objaviti te informacije kako bi se osigurala odgovarajuća predodžba", naveo je u posebnom saopćenju zamjenik nacionalnoga obavještajnog direktora Donald Kerr.

Da bi razvio nuklerano oružje, Iran treba konstruirati bojevu glavu, osigurati određenu količinu fisijskog materijala i razviti nosač bojeve glave, naprimjer projektil. U obavještajnoj procjeni se s "velikom uvjerenošću" navodi kako je Iran zaustavio razvoj takvog programa prije četiri godine, te s "umjerenom uvjerenošću" tvrdi da taj program nije ponovo pokrenut do sredine 2007.

Po količini fisijskog materijala s kojim neka zemlja raspolaže procjenjuje se kada bi mogla proizvesti nuklearno oružje.

Čak i uz sadašnje povećane kapacitete za obogaćivanje urana, ocjenjuje se da ga Iran do 2010. neće imati dovoljno za proizvodnju bombe. Obavještajni ured State Departmenta vjeruje kako će Iran raspolagati s dovoljno obogaćenog urana za oružje najranije 2013. Sve agencije zaključuju kako Iran možda neće imati dovoljno obogaćenog urana sve do 2015.

Iran neće biti sposoban za tehničku proizvodnju i reprocesuiranje dovoljno plutonija prije 2015., navodi se u izvještaju.

Ali, na kraju, prenosi Hina, Iran će imati tehničke i industrijske kapacitete da izradi atomsku bombu "ako tako odluči", zaključuju se u novoj američkoj obavještajnoj procjeni o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti povezanim s nuklearnim ambicijama Teherana.