Želja izraelskih radikala
121

Obavještajci upozoriili da bi zabrana dolaska u Al Aksu tokom ramazana mogla pokrenut "Sveti rat"

F. H.
Pogled na Al Aksu i Kupolu na stijeni (Foto: Shutterstock)
Pogled na Al Aksu i Kupolu na stijeni (Foto: Shutterstock)
Ronen Bar, šef Shin Beta, izraelske unutrašnje obavještajne službe, kazao je kabinetu da bi ograničavanje pristupa arapskih Izraelaca Al-Aksi moglo sukob u Gazi pretvoriti u jevrejsko-muslimansku borbu, što bi išlo na ruku Hamasu.

Šef sigurnosne službe Shin Bet navodno je upozorio ministre da bi se rat Izraela protiv Hamasa mogao proširiti i poprimiti prizvuk vjerskog sukoba ako se uvedu ograničenja na ulazak arapskih Izraelaca u kompleks Al-Aksa na vrhu Jeruzalem tokom mjeseca ramazana koji se približava.

Prema izvještajima u nedjelju, premijer Benjamin Netanyahu naložio je sigurnosnim dužnosnicima na sastanku vlade da predstave opcije za dobne kriterije i kvote koje bi se mogle postaviti arapskim građanima koji žele posjetiti sveto mjesto za praznik, u skladu s prijedlozima krajnje desnice Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir.

Prema izvještaju javnog emitera Kan u ponedjeljak, direktor Shin Beta Ronen Bar upozorio je da bi nametanje ograničenja arapskim Izraelcima izazvalo ljutu reakciju i išlo na ruku Hamasu, koji je nastojao potaknuti nasilne arapske nemire unutar Izraela od 7. oktobra i usred rata u Gazi, koji sada traje peti mjesec

U prijašnjim izvještajima zabilježeno je protivljenje zabranama koje su izrazili Shin Bet i predstavnici Izraelskih odbrambenih snaga na nedjeljnom sastanku, uz podršku za zabrane od policije, ali ne i šefa policije Kobija Shabtaija.

Budući da je ramazan trebao započeti u drugoj sedmici marta, izraelski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi to osjetljivo razdoblje moglo pojačati napetosti proizašle iz izraelskog razaranja Gaze.

Prema dvojici dužnosnika koje je Kan citirao, ograničenja bi svim arapskim Izraelcima mlađima od 40 godina zabranila pristup kompleksu džamije, a o ograničenjima ulaska za žene i djecu će se odlučiti u budućnosti.

Sigurnosni dužnosnici navodno su rekli na sastanku da je većina problematičnih među arapskim Izraelcima ili iz istočnog Jeruzalema mlađa od 40 godina. To uključuje članove zabranjenih organizacija, kao i one koji nemaju nikakve veze, ali su poznati Shin Betu i policiji.

Ograničenja će biti na snazi prve sedmice ramazana, stoji u izvještaju, nakon čega će se donijeti odluka o nastavku ili ublažavanju aranžmana.

Izvori su rekli da je Netanyahu podržao prijedlog i zatražio detaljnije ispitivanje ideje.

Prema izvještaju Kanala 13 o sastanku, Bar je upozorio da će Hamas iskoristiti zlu volju stvorenu ograničenjima kako bi sukob pretvorio u sveti rat.

Ben Gvir, čija odgovornost pokriva policiju, odbacio je Barovo upozorenje prema kanalu, pozivajući se na propuste Shin Beta i IDF-a u identificiranju Hamasovih planova i priprema od 7. oktobra.