Svijet
0

Obavještajac na čelu Pentagona

FENA
Američki predsjednik George Bush je za novog ministra odbrane izabrao Roberta Gatesa, bivšeg čelnika Središnje obavještajne agencije (CIA), nakon što je jučer ostavku podnio Donald Rumsfeld, koji je na čelu Pentagona bio posljednjih šest godina.

Robert Gates je sve donedavno bio član kongresnog panela koji je analizirao američko vođenje rata u Iraku.

Na jučerašnjoj konferenciji za tisak, u društvu s predsjednikom Bushom i svojim prethodnikom Rumsfeldom, Robert Gates je rekao da nije priželjkivao položaj ministra odbrane: "Nisam očekivao da ću se vratiti u vladu. Moj najdraži posao je ovaj sadašnji – rektor Sveučilišta Texas A&M. Međutim, zemlja je u ratu, u Afganistanu i u Iraku. Širom svijeta borimo se protiv terorizma. Sučeljavamo se s ozbiljnim izazovima."

Robert Gates radio je u Središnjoj obavještajnoj službi više od 20 godina. Direktor CIA bio je od 1991. do 1993. Obavještajni rad ga je doveo u osobni kontakt s čak šest američkih predsjednika.

Robert Gates je posljednjih mjeseci bio član dvostranačkog panela koji je analizirao američki angažman u Iraku, kojem je na čelu James Baker, bivši državni tajnik. Analitičari očekuju da će Robert Gates kao ministar odbrane nastojati primijeniti neke ideje vanjskopolitičkih dužnosnika koji su bliski bivšem predsjedniku Georgeu Bushu, ocu aktualnog predsjednika – a koji su kritični prema iračkoj politici njegova sina.

Međutim, Paul Pillar, profesor na Sveučilištu Georgetown – također bivši američki obavještajac – upozorava da je Robert Gates 'vješt igrač' i na političkoj sceni te da vrlo dobro zna kako funkcionira vladina birokracija:

"Pogrešno je ako Gatesa smatrate jedino obavještajcem, iako je on došao iz tog miljea. No, on se na čelo CIA-e nije popeo poštujući hijerarhiju, već je na izvjestan način bio katapultiran na vrh. Njega se pamti kao izvrsnog operativca u višim ešalonima vlasti – i to ne samo u obavještajnim agencijama. On je naime bio i zamjenik predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost."

Paul Pillar kaže da će Robert Gates u ministarstvu odbrane vjerojatno inicirati mnoge promjene, osim što će unijeti promijene u misiji u Iraku: "On za sebe misli da je čovjek koji zna kako 'protresti stvari'. Ako Senat potvrdi njegov izbor, Gates će u prvim mjesecima svog mandata u Pentagonu vjerojatno osnovati pedesetak radnih grupa koje će analizirati stanje i objaviti smjernice o tome kako se stvari mogu bolje obaviti."

Predsjedatelj Odbora Senata za oružane snage John Warren izjavio je da bi Senat mogao potvrditi imenovanje Roberta Gatesa u sljedećih nekoliko sedmica. Budući da su demokrati tražili ostavku Donalda Rumsfelda, očekuje se da oni neće blokirati nominaciju Roberta Gatesa.