|

Obamu godinu nakon izbora podržava 54% Amerikanaca

Obamu godinu nakon izbora podržava 54% Amerikanaca
0
F
FENA
4.11.2009. u 10:40
0
komentara
0

dijeljenja
Obamu godinu nakon izbora podržava 54% Amerikanaca Foto: Reuters
Godinu dana nakon povijesne pobjede na izborima, prvi crnački predsjednik SAD-a Barack Obama i dalje uživa podršku većine Amerikanaca, gotovo istu kao i na dan izbora 4. novembra 2008., ali više zahvaljujući svojoj osobnosti nego odobravanju politike koju vodi, pokazala je u utorak anketa CNN / Opinion Research Co.
Prema rezultatima ankete, 54 posto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obavlja predsjedničku dužnost, a 45 posto ne odobrava.

"Obamina stopa odobravanja od 54 posto gotovo je istovjetna s 53 posto glasova koje je je osvojio prije godinu dana", ističe CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja Keating Holland.

"U gotovo svakoj demografskoj kategoriji birača stopa odobravanja za Obamu danas je unutar dva do tri postotna boda u odnosu na postotak onih koji su glasoli za njega 2008.", kazao je Holland.

Ideološki, situacija je promijenjena pa tako danas sedam posto više liberala, te 10 posto manje konzervativaca, podržava Obamu, u odnosu na 2008.

Istraživanje pokazuje da većina Amerikanaca ne odobrava politiku koju Obama vodi u odnosu na gospodarstvo, zdravstvo, Afganistan, Irak, nezaposlenost, ilegalne imigrante i budžetski manjak.

Po drugoj strani, 60 posto Amerikanaca kaže da im Obama ulijeva povjerenje te da je snažan, iskren i pouzdan vođa. Šezdeset i tri posto smatra da on nije tipičan političar. "Više od polovice podržava Obamu na 11 od 12 pitanja o njegovim osobinama", dodaje Holland.

Samo 45 posto kaže da ima jasan plan za rješavanje problema u zemlji, što je jedina stavka na kojoj većina ima negativno stajalište o njemu.

Druga je priča kod pitanja o njegovoj politici, gdje samo na tri od 14 pitanja Obama ima više od 50 posto odobravanja. Obama ima 62 posto podrške za ekološku politiku, te 57 posto za vladin odgovor na pandemiju gripe H1N1, usprkos zabrinjavajućem manjku cjepiva.

Minimalna većina od 51 posto odobrava Obamino ukupno vođenje vanjske politike, iako ima najnižu podršku za politiku prema Iraku i Afganistanu.

Pedeset i sedam posto ispitanih kaže da je Obama bolji nego predsjednik George W. Bush, a trećina je kazala da je Bush imao bolje rezultate.

Ankete je također pokazala da 24 posto više Amerikanaca smatra da je Joe Biden bolji potpredsjednik od Dicka Cheneyja.

Ispitivanje je provedeno telefonski od 30. oktobra do 1. novembra na nacionalnom uzorku od 1.018 odraslih Amerikanaca, uz marginu greške od plus minus tri posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.