Zbog navodnog zločina
0

Obaminom bratu odbijena viza u Britaniji

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Polubratu američkog predsjednika Baracka Obamae, Samsonu Obamai, zabranjen je je ulaz u Veliku Britaniju, nakon što je početkom ove godine optužen za ozbiljan zločin, javlja BBC. Samson koji inače živi u Keniji, u januaru ove godine krenuo je na inauguraciju svog brata, međutim zaustavljen je na aerodromu u Velikoj Britaniji.

Prilikom putovanja u Ameriku preko Velike Britanije, Samson Obama je zaustavljen, jer su ga navodno otisci pristiju povezali sa seksualnim napadom na jednu Britanku.

Portparol britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je za medije da je Samson ispitan, ali ne i optužen. Do incidenta je došlo kada je carnik primijetio da je jedan od Samsonovih dokumenata lažan što je dovelo do daljnje istrage.

Inače, Obamin brat živi u glavnom kenijskom gradu, Nairobiju, gdje se bavi prodajom mobilnih aparata, namjeravao se kratko zadržati u Velikoj Britaniji, prije no što ode u Washington na inauguracijsku svečanost.

Ipak, na kraju uspio je uhvatiti let za SAD, ne ulazeći u Veliku Britaniju, gdje mu je odbijena viza.

Glasnogovornik britanske pogranične službe je ovaj incident prokomentarisao riječima da će se svakoj osobi za koju se sumnja da je počinila krivično djelo zabraniti ulazak u Veliku Britaniju, bez obzira na to o kome se radi.

Samson Obama je jedan od nekoliko polubraće Baracka Obamae, s očeve strane. Obamin otac, Barack stariji, odselio je u Keniju gdje je imao tri žene s kojima je dobio više djece. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1982. godine.