Sud u Bostonu
0

Obamina tetka još uvijek neće biti deportirana

FENA
Imigracioni sud u Bostonu dozvolio je Kenijki Zeituni Onjango, tetki američkog predsjednika Baracka Obame, koja je godinama ilegalno živjela u Americi, da ostane u zemlji još najmanje godinu dana.

Sudija Leonard Shapiro je izjavio da će zahtjev za dobijanje političkog azila Onjango biti razmotren u februaru 2010., javile su u četvrtak agencije.

Onjango (56), inače polusestra Obaminog oca, došla je u Ameriku 2000. godine. Zahtjev za dobijanje političkog azila podnijela je dvije godine kasnije, navodeći kao razlog nasilje u Keniji.

Obamina tetka je u to vrijeme legalno boravila u Americi, čak je posjedovala i karticu socijalnog osiguranja. Njena molba je, međutim, odbijena 2004. Iako je dobila nalog za deportaciju, ostala je da živi u Bostonu, a nakon Obamine pobjede na predsjedničkim izborima u decembru prošle godine sud je dozvolio ponovno otvaranje njenog slučaja.

Portparol Bijele kuće, Ben La Bolte, izjavio je ovim povodom da "se predsjednik Obama neće mješati u slučaj i da vjeruje da će sve ići svojim uobičajenim tokom".