SAD
0

"Obamina reforma zdravstva je socijalizam"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik američke opozicije Republikanske stranke u ponedjeljak je plan reforme zdravstva predsjednika Baracka Obame nazvao "socijalizmom", optužujući ga da provodi opasan eksperiment koji će štetiti ekonomiji i koji će ostaviti milione građana bez sadašnjeg zdravstvenog osiguranja.

Michael Steele, predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora (RNC), u svom je govoru u Nacionalnom press klubu u Washingtonu, također optužio predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnike ključnih kongresnih odbora, da su dio "klike" koja želi uvesti državnu zdravstvenu pomoć u Americi.

  • Obama-Pelosi žele izgraditi golemi, zatvoreni sistem zdravstvene pomoći u kojem odlučuje Washington. Republikanci žele poduprijeti otvoreni zdravstveni sistem u kojem pacijenti i liječnici donose odluke, rekao je Steele, kako prenosi CBS News.

Na pitanje predstavlja li Obamin zdravstveni plan "socijalizam", odgovorio je: "Da. Sljedeće pitanje".

Republikanci u Kongresu optužuju Obamu da ugrožava američko zdravstvo i osiguravajuće kuće, s opasnim eksperimentom uvođenja birokratiziranog državnog zdravstvenog osiguranja.

Steele je u svom govoru oštro napao prijedlog reforme, ističući da mu se protivi i dio demokrata.

  • Mnogi demokrati izvan klike Obama-Pelosi-Reid-Waxman znaju da birači neće podržati takve nerazumne recepte za našu zdravstvenu skrb. I mi također. Zato republikance neće ništa zaustaviti da upozore birače na opasni eksperiment koji se događa u Washingtonu", rekao je čelnik RNC-a.

Harry Reid, koga spominje Steele, čelnik je demokratske većine u Senatu, a kongresnik Henry Waxman, predsjednik Odbora za energiju i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa.

Republikanska stranka svoje opiranje reformi zdravstva izražava i poluminutnim TV oglasom nazvanim "Veliki eksperiment", u kojem kritizira vladinu pomoć automobilskoj industriji i bankama kao "najveći pohod rastrošnosti u našoj povijesti", te upozorava na sličan "opasan eksperiment s našim zdravstvom".

Industrija osiguranja, koja je 1990-ih sudjelovala u blokiranju reforme zdravstva predsjednika Billa Clintona, također je pokrenula nacionalnu kampanju TV oglasa u kojima izražava podršku uvođenju univerzalnog zdravstvenog osiguranja i nudi osiguranje za ljude koji su već bolesni. U oglasu se ne spominje snažno protivljenje te industrije stvaranju državnog fonda zdravstvenog osiguranja.