{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Obamina politika prema Balkanu kao Bushova'

S
Sarajevo-x.com
17.1.2009. u 14:47
0
5
'Obamina politika prema Balkanu kao Bushova'
0
'Obamina politika prema Balkanu kao Bushova'
Foto: AFP/File
Politika administracije Baraka Obame će se razlikovati od Bushove, u pogledu Iraka, Irana i Afganistana, ali ne i na Balkanu, smatra profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za odbranu, Stiephen Mayer.
Mayer smatra da će se Obamina administracija odmah angažovati na rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta, dok će Balkan imati mnogo manju važnost.

"To znači da će politika prema Balkanu biti u domenu birokrata srednjeg ranga u State departmentu, a to su ljudi, koji su i ranije bili dio demokratske administracije. Ti ljudi će voditi istu politiku kao Clintonova administracija, koja se, barem u pogledu Balkana, nije značajnije razlikovala od Bushove".

Mayer je rekao da će nova administacija nastaviti da podržava nezavisnost Kosova i pridržavaće se već poznatih stavova u vezi sa Bosnom i Hercegovinom i drugim regionalnim zemljama.

"Međutim, takva politika otvara mogućnost da Srbija krene svojim putem, mada dosadašnja politika Beograda ne ohrabruje u tom pogledu. Da li će, recimo, lideri Srbije imati političku hrabrost i volju da zaplivaju novim i neisprobanim vodama, ostaje da se vidi", kaže Mayer.

Energetska kriza je vratila na političku scenu "staru formulu" konfrontacije istoka i zapada i - kako Moskva smatra - podrivanja ruskog političkog, ekonomskog i vojnog uticaja, izolacijom Rusije i predloženom izgradnjom raketnog sistema u Poljskoj i Čceškoj, kaže Mayer.

"Rusi, naravno, reaguju na te poteze zapada i, mada se nismo u potpunosti vratili hladnom ratu, odnosi Rusije i zapada su na silaznoj skali", rekao je Mayer za "Glas Amerike".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: