Hugo Chavez
0

Obamina pobjeda vodi poboljšanju odnosa s Amerikom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je da je spreman razgovarati s Barackom Obamom ako ovaj demokratski kandidat pobijedi na izborima u utorak.

Chavez je izjavio da bi se odnosi između Venecuele i Sjedinjenih Država, koji su sada na najnižem nivou u više godina, mogli poboljšati ako Obama postane predsjednik.

Tokom televizijskog govora u nedjelju Chavez je kazao da će se sastati s Obamom samo "na principima ravnopravnosti i obostranog poštovanja".

Alejandro Miyar, glasnogovornik Obamine kampanje, izjavio je za Associated Press u nedjelju navečer da "Hugo Chavez ne vlada demokratski i odnosi između naših zemalja neće se poboljšati dok Venecuela ne bude poštovala demokratiju i pravnu državu. To je jasna poruka koju će Barack Obama uputiti Venecueli kao predsjednik".

Chavez je naredio američkom ambasadoru da napusti Venecuelu 12. septembra optužujući ga za umiješanost u navodnu zavjeru za njegovo ubistvo. Američki zvaničnici to negiraju.

On je također opozvao ambasadora iz Washingtona i najavio je da veze između dvije zemlje neće biti u potpunosti obnovljene dok George W. Bush ne napusti Bijelu kuću.

"Nadajmo se da ćemo s Obamom ući u novu fazu", izjavio je Chavez.