{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Obamina globalna čarolija u Moskvi neće funkcionisati"

F
6.7.2009. u 09:02
0
3
"Obamina globalna čarolija u Moskvi neće funkcionisati"
0
"Obamina globalna čarolija u Moskvi neće funkcionisati"
Foto: AP
Moskovski dopisnik The New York Timesa piše da mnogi Amerikanci iz Moskve odlaze mrmljajući "ja ove ljude uopšte ne razumijem", prenosi VoA u ponedjeljak uoči posjete američkog predsjednika Baracka Obame Rusiji.
A zapravo, nije teško shvatiti što Ruse pokreće u posljednjih dvadesetak godina – motiviše ih snažan osjećaj poniženosti nakon kraha Sovjetskog saveza. Žele da ih se ponovno poštuje kao svjetsku silu – piše novinar njujorškog lista.

"Većini Rusa ne nedostaje komunizam. Drago im je što su trgovine pune, imaju automobile i mobitele, više lične slobode nego prije. Međutim, gubitak imperije ih i dalje boli. I zbog toga je nuklearni arsenal i dalje dio nacionalnog identiteta, a njegovo smanjivanje – osjetljiva tema", piše u New York Timesu dopisnik Clifford Levy.

Nacionalni je ponos najviše bio povrijeđen tokom devedesetih, kada je u Kremlju bio Boris Jeljcin, a u Bijeloj kući Bill Clinton. Mnogi Rusi tvrde da je Amerika tada Rusiju prevarila – trebala joj je više pomoći ekonomski, a navodno je – tvrde u Moskvi - Jeljcinu bilo obećano i da se NATO savez neće širiti.

Barack Obama je okružen ljudima iz Clintonove administracije, i to mnoge u Moskvi podsjeća na poniženja iz devedesetih – piše u New York Timesu.

O istoj temi – ruskom osjećaju poniženosti – piše i vanjskopolitički komentator Washington Posta David Ignatius. Rusi ne žele sarađivati na mnogim globalnim temama jer misle da Washington ne želi uvažiti njihove nacionalne interese.

No, Moskva jedino traži da Washington nešto ne učini – da odustane od proturaketnog štita, da odustane od širenja NATO-a, da ignoriše iranski nuklearni program. Washington isto tako pristupa Moskvi. Ako tako postavite odnose, oni se neće razvijati pozitivni – kaže Tom Graham iz firme Kissinger Associates.

David Ignatius iz Washington Posta kritizira predsjednika Obamu jer je u nedavnom intervjuu pohvalio predsjednika Medvedeva, ali je za Putina je rekao da "još uvijek djelomično živi u hladnom ratu". "To izgleda kao miješanje u unutrašnje ruske stvari, i zakomplikovat će Obamine sastanke s oba ova političara", smatra Ignatius.

Također, savjetnik predsjednika Obame za Rusiju najavio je da na samitu neće biti pogađanja oko dva američka cilja, a to su širenje NATO-a i proturaketna odbrana. "Tom je najavom znatno sužen dnevni red samita", piše komentator Washington Posta.

S druge strane, Moskva ne odustaje od ideje da su Ukrajina i Gruzija u njezinoj "sferi interesa" te da ne mogu postati članice NATO-a iako to žele. S tim u vezi Washington Post navodi izjavu premijera Putina koji je nedavno izjavio da će se "Rusija ili vratiti među vodeće zemlje svijeta, ili će nestati".

"Washington i Moskva ulaze u fazu odnosa koja je opasnija od prethodne… Globalna čarolija zvana Barack Obama u Moskvi neće funkcionisati", piše komentator Washington Posta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: