Condoleezza Rice
0

Obamina administracija odlučuje o diplomatskom uredu u Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu da će odluka o otvaranju diplomatskog predstavništva SAD-a u Iranu biti prepuštena administraciji novoizabranog predsjednika Baracka Obame.

"Mislim da je najbolje da tu odluku prepustimo novoj administraciji", kazala je Rice, odgovarajući na pitanje da li ima šanse da predstavništvo SAD-a u Teheranu bude otvoreno do kraja Bushovog mandata, prenio je Reuters.

Odlazeći predsjednik SAD-a je načelno ranije odlučio da otvori "diplomatski ured" u Teheranu, istovjetnog onome na Kubi, ali se nije radilo o primjerenom 'timingu'.

"U trenutku kada bi to vjerovtno bili učinili, nalazili smo se usred rusko-gruzijskog sukoba", kazala je Rice, govoreći o kratkom ratu Rusije i Gruzije prošloga augusta.

SAD je prekinuo diplomatske odnose s Iranom u vrijeme krize s američkim taocima između 1979. i 1981., kada je grupa studenata islamista držala 52 taoca iz američkog diplomatskog osoblja 444 dana.

Istovremeno, Rice je rekla da predloženi irački referendum o američko-iračkom sporazumu kojim se određuje datum povlačenja američkih trupa iz Iraka, neće spriječiti da taj dogovor stupi na snagu prvog januara.

Irački parlament je, naime, danas odgodio glasanje o tom sporazumu, kojim se priprema put da se američke trupe povuku iz Iraka do kraja 2011.

"Ovim se ne odgađa stupanje na snagu sporazuma, a to je ono što je bitno", rekla je Rice na pres-konferenciji u Washingtonu.