Dick Cheney
0

Obamina administracija izlaže SAD terorističkim napadima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Obamina administracija ugrozila je Amerikance i učinila zemlju ranjivijom za nove terorističke napade, promijenivši neke metode protuterorističke borbe Busheve administracije, izjavio je u nedjelju bivši američki potpredsjednik Dick Cheney.

Gostujući u nedjeljnoj emisiji CNN-a "State of the Union", Cheney je ocijenio da su "alternativne" tehnike ispitivanja osumnjičenih u vrijeme administracije Georgea W. Busha bile "apsolutno bitne" kako bi se dobili podaci i spriječili daljnji napadi poput onog 11. septembra 2001., na New York i Washington.

Kritičari su rekli da su takve tehnike ispitivanja, poput simuliranog pogubljenja utapanjem - tzv. waterboardinga, bile mučenje zatvorenika u američkom zatočeništvu.

"Predsjednik Barack Obama protiv toga je vodio kampanju diljem zemlje, a sada donosi neki odluke koje, po mome mišljenju, za Amerikance povećavaju opasnost od novog napada", rekao je Cheney.

Od stupanja na dužnost u januaru Obama je objavio plan zatvaranja zatočeničkog centra za osumnjičene za terorizam u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, suspendiranja vojnih suđenja teroristima u Guantanamu, te je na CIA-u proširio važenje vojnog pravilnika o ispitivanju zatočenika, koji zabranjuje mučenje.

U svom prvom intervju od odlaska s dužnosti Cheney je također branio gospodarske rezultate Busheve administracije, ističući da je tri četvrt biliona dolara proračunskog manjka nastalo zbog dodatnih, nepredviđenih troškova, terorističkih napada 11. septembra 2001., vođenja dvaju ratova, kao i zbog uragana Katrina.

"Stvari se događaju i administracija mora odgovoriti na njih, što smo mi i činili", rekao je Cheney.

On je branio i odluku o invaziji Iraka 2003. godine, prenosi Hina. "Mi smo ostvarili gotovo sve ciljeve koje smo si postavili", rekao je bivši potpredsjednik SAD-a, pozivajući novu administraciju i medije da priznaju ostvarene uspjehe u Iraku.