{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obamin uspjeh na 45. godišnjicu govora Martina Luthera Kinga

F
29.8.2008. u 12:01
0
0
Obamin uspjeh na 45. godišnjicu govora Martina Luthera Kinga
0
Obamin uspjeh na 45. godišnjicu govora Martina Luthera Kinga
Foto: AP
Senator Barack Obama u četvrtak uvečer je i službeno prihvatio predsjedničku kandidaturu, posljednjeg dana Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Denveru, postajući prvi Amerikanac afričkog porijekla koji je postao predsjednički kandidat jedne od dviju najvećih američkih stranaka.
Dopisnik VoA-e iz Denvera izvještava kako Obamina kandidatura koincidira s 45. godišnjicom povijesnog govora Martina Luthera Kinga o potrebi rasne jednakosti. Mnogi delegati na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, posebno crnci, svjesni su značajne godišnjice.

Prije 45 godina čelnik pokreta za građanska prava Martin Luther King održao je u Washingtonu svoj znameniti govor o rasnoj jednakosti. "Sanjam da će jednog dana naša zemlja dostići i ispuniti svoj ideal – da su svi ljudi stvoreni jednakima…" - najpoznatija je misao iz ovog govora koji je bio prekretnica u kampanji za građanska prava američkih crnaca.

Martin Luther King ponudio je 28. augusta 1963. godine viziju nove Amerike, koja ne obraća pozornost na razlike u rasi. Danas, gotovo pola stoljeća kasnije, predsjednički kandidat Demokratske stranke je političar crne boje kože, kojem je otac bio iz Kenije a majka bjelkinja iz Kanzasa.

Carmen Boudier, delegatkinja iz savezne države Connecticut, kaže da je uspjeh Baracka Obame dokaz da "san Martina Luthera Kinga postupno postaje stvarnost": "Gdje god sada bio, doktor Martin Luther King nas promatra iz visina i drago mu je. Vjerojatno sam sebi kaže – 'moj govor i naša borba za građanska prava, urodili su plodom, dogodile su se promjene'…"

Baracka Obamu u četvrtak su upravo zbog toga podržali i delegati koji su na konvenciju u Denveru došli kao pristalice senatorice Hillary Clinton. "Mislio sam da Hillary ima sve predispozicije da bude prva predsjednica. Međutim, to se nije dogodilo", riječi su Dominga Lopesa s Floride. U svojih 76 godina, kaže da je iskusio dosta rasne diskriminacije.

Bez obzira na to, vrlo emocionalno govori o mogućnosti da Barack Obama stane na čelo SAD-a: "Mislim da je i vrijeme da se to dogodi. Mislim da će sada i prosječni čovjek, Amerikanac afričkog podrijetla, uvidjeti da san Martina Luthera Kinga postaje stvarnost."

Domingo Lopes kaže da nije vjerovao da će, još za njegova života, jedan crnac biti nadomak Bijele kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: