|

Obamin pobjednički govor

Obamin pobjednički govor
0
S
Sarajevo-x.com
5.11.2008. u 08:07
2
komentara
0

dijeljenja
SAD dobile su prvog afro-američkog predsjednika. Barack Obama trijumfovao je na izborima osvojivši znatno više od neophodnih 270 elektorskih glasova. U Chicagu je pred 130.000 ljudi novi američki predsjednik održao pobjednički govor. Pogledajte video.


"Ako tamo negdje vani postoji još neko ko sumnja da je Amerika mjesto u kojem su sve stvari moguće, neko ko se još pita da li je danas san naših utemeljitelja još živ, ko još uvijek dovodi u pitanje snagu naše demokratije - ova je večer vaš odgovor", prve su riječi koje je u svom pobjedničkom govoru u Chicagu pred mnoštvom u srijedu rano ujutro izgovorio novoizabrani američki predsjednik Barack Obama.

Svjetske agencije izdvajaju i sljedeće citate:

"U trenutku dok večeras slavimo, znamo da su izazovi koje nosi sutrašnji dan najveći u našim životima - dva rata, planet u nevolji, najgora finansijska kriza ovog stoljeća."

"Put ispred nas bit će dug, naš uspon strm. Do cilja možda nećemo stići u jednoj godini ili čak u jednom madatu ali Amerika će, u to nisam nikad vjerovao više nego večeras, tamo stići. Obećavam vam, kao narod stići ćemo tamo."

"U ovoj zemlji uzdižemo se ili padamo kao jedna nacija, kao jedan narod."

"Trebamo tražiti nove izvore energije i stvarati nova radna mjesta, graditi nove škole i suočiti se s prijetnjama, i za nas - da vodimo, obnovimo saveze."

"Uvijek ću vam iskreno govoriti o izazovima pred nama."

"Promjena je stigla u Ameriku."

"Onima kojima su mnogi tako dugo govorili da budu cinični, preplašeni i da sumnjaju u ono što možemo ostvariti - neka udruže ruke na luku povijesti i saviju ga još jednom prema nadi boljeg sutra."

Pobornicima njegova protivnika Johna McCaina: "Trebam vašu pomoć, bit ću i vaš predsjednik."
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...