The Independent
0

Obamin korak ka pobjedi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnik The Independent, izvještavajući o TV duelu predsjedničkih kandidata u Sjedinjenim Državama, navodi u četvrtak da je predstavnik Demokratske stranke Barack Obama tom prilikom možda napravio još jedna korak ka Bijeloj kući.

Opća ocena je da je bio bolji od protukandidata republikanca Johna McCaina, koji ne samo da nije uspio zadati Obami neki ozbiljan udarac nego je u dva navrata ostavio utisak da nedovoljno uvažava suparnika, čime je vjerovatno od sebe odvratio potencijalne neopredijeljene birače.

Independent prenosi i rezultate anketa koje ukazuju da Obama ima prednost i da je posljednjih sedmica osvojio veliki broj pristalica u državama koje su ključne za ishod izbora.

U izbornom štabu Johna McCaina, kako piše Daily Telegraph, tvrde da on za četiri sedmice koliko je ostalo do glasanja, još uvijek može osigurati pobjedu.

Rezultati novoga dnevnog ispitivanja instituta Gallup pokazali su u srijedu da je Obama povećao vodstvo pred republikancem Johnom McCainom na 11 postotaka, odnosno na 52 prema 41 posto glasova registriranih birača, prenijele su agencije.

Rezultati ispitivanja provedenog od 5. do 7. oktobra najbolji su za Obamu od početka kampanje, kako po udjelu glasova koji dobija, tako i po veličini prednosti pred McCainom.

Gotovo svi intervjui u anketi obavljeni su prije TV-debate održane u utorak navečer u Nashvilleu, a mogući pomaci u biračkim sklonostima kao rezultat te debate vidjet će se idućih dana, navodi u analizi ankete Gallupov stručnjak Jeff Jones.

Sklonosti birača trenutno su se stabilizirale, što pokazuje podatak da je Obama imao dvocifrenu prednost u sva tri dana ispitivanja.

Zabrinutost Amerikanaca zbog ekonomske krize izgleda da koristi Obami. On se vratio u vodstvo u anketama s pogoršanjem finansijske krize sredinom septembra, a njegovi do sada najbolji rezultati podudaraju se s najgorim rejtingom koji je gospodarstvo imalo ove godine.

Čak 59 posto Amerikanaca opisuje sadašnje gospodarsko stanje kao "jadno".

Gallupovo ispitivanje je od 5. do 7. oktobra provedeno na uzorku od 2.747 registriranih birača, i ima marginu greške od +,- 2 posto.