Evo Morales traži
0

"Obami treba oduzeti Nobelovu nagrada za mir"

SRNA
Evo Morales
Evo Morales
Predsjednik Bolivije Evo Morales zatražio je da američki predsjednik Barack Obama vrati Nobelovu nagradu za mir pošto je nije dostojan jer promoviše nasilje.

"Prije dvije godine predsjednik Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir, ali u ovom trenutku da li se on zalaže za mir ili, naprotiv, podstrekuje nasilje", izjavio je Morales, jedan od lidera radikalne latinoameričke ljevice koji je na udaru kritika iz Washingtona.

Bolivijski predsjednik je upitao kako je moguće da dobitnik Nobelove nagrade za mir može da inicira invaziju, bombardovanje.

"To je kriminal, napad, agresija. Zato bi trebalo oduzeti Nobelovu nagradu od američkog predsjednika", naglasio je Morales novinarima u La Pazu.

Evo Morales, čija država je uspostavila diplomatske odnose sa Libijom 2008. godine, od početka libijske krize odbacio je princip vojne intervencije, ocijenivši da to nije rješenje i da će to samo doprinijeti većem broju žrtava.

On je ocijenio da intervencija SAD ili NATO-a u Libiji nije namijenjena zaštiti života ljudi, već prisvajanju prirodnih resursa ove zemlje bogate naftom.