{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama završio inauguracijsko putovanje

F
18.1.2009. u 11:58
0
1
Obama završio inauguracijsko putovanje
0
Obama završio inauguracijsko putovanje
Foto: AP
"Obama ekspres", posebni voz kojim je izabrani američki predsjednik Barack Obama u subotu u podne krenuo na inauguracijsko putovanja iz Philadelphije, oko 19 sati u subotu, po lokalnom vremenu, stigao je u Washington, gdje raste uzbuđenje uoči povijesne inauguracije prvog crnačkog predsjednika SAD-a, na kojoj se u utorak očekuje dva milijuna ljudi.
Ponavljajući put svog političkog uzora Abrahama Lincolna na inauguraciju 1861. godine, Obama je u subotu održao govore na prigodnim stanicama putovanja u Philadelphiji, Wilmingtonu i Baltimoreu, podsjetivši sunarodnjake na ideale utemeljitelja SAD-a, na izazove s kojima je zemlja suočena i pozivajući ih da zajedničkim naporima obnove Ameriku i provedu promjene obećane u predizbornoj
kampanji.

U Baltimoreu, najvećoj luci na Istočnoj obali SAD-a sa 65 posto crnačkog stanovništva, srdačno ga je dočekalo oko 40.000 promrzlih građana.

"Danas smo ovdje ne samo da bismo odali priznanje onim domoljubima koji su osnovali našu zemlju u Philadelphiji ili je branili u Baltimoreu, već da bismo preuzeli njihove ideale. Iskušenje s kojima smo danas suočeni su drugačija, ali na svoj način teška", rekao je Obama u govoru na trgu War Memorial u Baltimoreu, pred oduševljenim građanima koji su satima čekali na minus 7 stupnjeva Celzija.

"Znamo da ogromni izazovi s kojima smo sučeni neće biti lako riješeni. Bit će krivih startova i nazadovanja, bit će razočaranja i frustracija, i ja ću načiniti neke greške", upozorio je Obama, ublažavajući velika očekivanja vezana uz početak njegova mandata.

Obećao je da će njegova vlada biti odgovorna prema narodu i pozvao sve da učine svoj dio kako bi obnovili Ameriku i proveli promjene koje je obećao u kampanji. "Baltimore, počevši od sada, unesimo u svoje živote rad na usavršavanju naše zemlje", rekao je Obama, koji se nakon govora spustio među građane, okružen zabrinutim licima pripadnika Tajne službe.

Na voz se u svom Wilmingtonu, u državi Deleware, ukrcao izabrani potpredsjednik Joe Biden sa suprugom.

"Borit ćemo se za vas svakoga dana u Washingtonu. Mi možemo i obnovit ćemo srednju klasu, vratit ćemo poštovanje koje zaslužujemo u ovom svijetu. Mi možemo i promijenit ćemo ovu zemlju", rekao je Biden pred oko 9.000 okupljenih sugrađana u Wilmingtonu, u Delewareu.

Kad su Obamini i Bidenovi izašli na pozornicu, okupljeni su otpjevali "Happy Birthday" za Michelle Obama, koja je u subotu napunila 45 godina.

Odajući priznanje Bidenu za 36 godina staža u Senatu, njegovo zalaganje za interese radnika i srednje klase, te njegova legendarna svakodnevna putovanja vozom iz Wilmingtona u Washington, Obama je poručio da će on i Biden voditi vladu koja neće odgovarati samo bogatima ili onima s dobrim vezama, već narodu.

"Mi se borimo za konduktera koji omogućuje vožnju voza, radnika koji polažu tračnice, roditelje koji brinu hoće li moći platiti račune, za djecu koja sanjaju o boljem životu kada čuju zvižduk voza, oni su ti koji trebaju promjenu, njihove priče nosimo u Washington", kazao je Obama.

Voz nazvan Obama express bio je kompozicija s 10 vagona, uključujući i 80-godišnji salon-vagon Georgia 300, sa čije je platforme Obama pozdravljao građane koji su se okupili kod usputnih stanica. Vozom je putovalo i nekoliko stotina pozvanih građana, dužnosnika i novinara.

U večernjim satima voz je stigao u Washington, na glavni kolodvor Union Station, otkuda se predsjednička kolona uputila prema Blair House, službenoj rezidenciji za goste Bijele kuće, u kojoj po tradiciji izabrani predsjednik čeka inauguraciju.

Obama i Biden, prenosi Hina, u utorak u podne položit će zakletvu na svečanoj inauguraciji na terasi Zapadnog pročelja Kongresa na Capitol Hillu, koja će biti najveće javno okupljanje u povijesti Washingtona i najveća sigurnosna operacija, zbog očekivanog dolaska dva milijuna ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: