Philadelphia - Washington
0

Obama završio inauguracijsko putovanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Obama ekspres", posebni voz kojim je izabrani američki predsjednik Barack Obama u subotu u podne krenuo na inauguracijsko putovanja iz Philadelphije, oko 19 sati u subotu, po lokalnom vremenu, stigao je u Washington, gdje raste uzbuđenje uoči povijesne inauguracije prvog crnačkog predsjednika SAD-a, na kojoj se u utorak očekuje dva milijuna ljudi.

Ponavljajući put svog političkog uzora Abrahama Lincolna na inauguraciju 1861. godine, Obama je u subotu održao govore na prigodnim stanicama putovanja u Philadelphiji, Wilmingtonu i Baltimoreu, podsjetivši sunarodnjake na ideale utemeljitelja SAD-a, na izazove s kojima je zemlja suočena i pozivajući ih da zajedničkim naporima obnove Ameriku i provedu promjene obećane u predizbornoj kampanji.

U Baltimoreu, najvećoj luci na Istočnoj obali SAD-a sa 65 posto crnačkog stanovništva, srdačno ga je dočekalo oko 40.000 promrzlih građana.

"Danas smo ovdje ne samo da bismo odali priznanje onim domoljubima koji su osnovali našu zemlju u Philadelphiji ili je branili u Baltimoreu, već da bismo preuzeli njihove ideale. Iskušenje s kojima smo danas suočeni su drugačija, ali na svoj način teška", rekao je Obama u govoru na trgu War Memorial u Baltimoreu, pred oduševljenim građanima koji su satima čekali na minus 7 stupnjeva Celzija.

"Znamo da ogromni izazovi s kojima smo sučeni neće biti lako riješeni. Bit će krivih startova i nazadovanja, bit će razočaranja i frustracija, i ja ću načiniti neke greške", upozorio je Obama, ublažavajući velika očekivanja vezana uz početak njegova mandata.

Obećao je da će njegova vlada biti odgovorna prema narodu i pozvao sve da učine svoj dio kako bi obnovili Ameriku i proveli promjene koje je obećao u kampanji. "Baltimore, počevši od sada, unesimo u svoje živote rad na usavršavanju naše zemlje", rekao je Obama, koji se nakon govora spustio među građane, okružen zabrinutim licima pripadnika Tajne službe.

Na voz se u svom Wilmingtonu, u državi Deleware, ukrcao izabrani potpredsjednik Joe Biden sa suprugom.

"Borit ćemo se za vas svakoga dana u Washingtonu. Mi možemo i obnovit ćemo srednju klasu, vratit ćemo poštovanje koje zaslužujemo u ovom svijetu. Mi možemo i promijenit ćemo ovu zemlju", rekao je Biden pred oko 9.000 okupljenih sugrađana u Wilmingtonu, u Delewareu.

Kad su Obamini i Bidenovi izašli na pozornicu, okupljeni su otpjevali "Happy Birthday" za Michelle Obama, koja je u subotu napunila 45 godina.

Odajući priznanje Bidenu za 36 godina staža u Senatu, njegovo zalaganje za interese radnika i srednje klase, te njegova legendarna svakodnevna putovanja vozom iz Wilmingtona u Washington, Obama je poručio da će on i Biden voditi vladu koja neće odgovarati samo bogatima ili onima s dobrim vezama, već narodu.

"Mi se borimo za konduktera koji omogućuje vožnju voza, radnika koji polažu tračnice, roditelje koji brinu hoće li moći platiti račune, za djecu koja sanjaju o boljem životu kada čuju zvižduk voza, oni su ti koji trebaju promjenu, njihove priče nosimo u Washington", kazao je Obama.

Voz nazvan Obama express bio je kompozicija s 10 vagona, uključujući i 80-godišnji salon-vagon Georgia 300, sa čije je platforme Obama pozdravljao građane koji su se okupili kod usputnih stanica. Vozom je putovalo i nekoliko stotina pozvanih građana, dužnosnika i novinara.

U večernjim satima voz je stigao u Washington, na glavni kolodvor Union Station, otkuda se predsjednička kolona uputila prema Blair House, službenoj rezidenciji za goste Bijele kuće, u kojoj po tradiciji izabrani predsjednik čeka inauguraciju.

Obama i Biden, prenosi Hina, u utorak u podne položit će zakletvu na svečanoj inauguraciji na terasi Zapadnog pročelja Kongresa na Capitol Hillu, koja će biti najveće javno okupljanje u povijesti Washingtona i najveća sigurnosna operacija, zbog očekivanog dolaska dva milijuna ljudi.