SAD
0

Obama zaobišao Senat i imenovao četiri veleposlanika

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je imenovao nove veleposlanike u Turskoj, Siriji, Češkoj Republici i Azerbejdžanu, iskoristivši stanku u radu Senata, u kojem su opozicijski republikanci mjesecima blokirali ta imenovanja.

Bijela kuća je saopćila da je Obama imenovao Roberta Forda za američkog veleposlanika u Siriji, Francisa Ricciardonea za veleposlanika u Turskoj, Matthewa Bryza za izaslanika u Azerbejdžanu, a Norma Eisena za veleposlanika u Češkoj Republici.

Predsjednička imenovanja u stanci rada Kongresa ostaju na snazi godinu dana nakon isteka mandata prethodnoga saziva parlamenta. Bijela kuća može ponovno podnijeti nominacije na potvrdu novom, 112. sazivu Kongresa.

Ford, bivši zamjenik američkog veleposlanika u Iraku, karijerni diplomat za arapsko govorno područje, postaje prvi američki veleposlanik u Damasku od 2005.

Washington nije imao izaslanika u Ankari od augusta, kada je Jim Jeffrey potvrđen kao veleposlanik u susjednom Iraku. SAD nije imao veleposlanika u Pragu od januara 2009., a u Azerbejdžanu od jula 2009.

Obama je također imenovao Jamesa Colea na mjesto zamjenika ministra pravosuđa, a Williama Boarmana na čelo vladine tiskare.

U saopćenju Bijele kuće, koje prenosi Hina, ističe se da je u procesu potvrde imenovanja u dosadašnjem sazivu Senata ostalo još 79 Obaminih kandidata za razne državne i pravosudne dužnosti.

Sa šest dužnosnika imenovanih u srijedu Obama je od početka mandata u januaru 2009. do danas imenovao 888 dužnosnika, dodaje se u saopćenju.