Obama: Zabrinut sam zbog turbulencija u eurozoni

F
FENA
16.11.2011. u 13:08
0
0
Obama: Zabrinut sam zbog turbulencija u eurozoni
0
Obama: Zabrinut sam zbog turbulencija u eurozoni Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u srijedu tokom boravka u Australiji "duboku zabrinutost" zbog turbulencija u eurozoni.
"Duboko sam zabrinut i bio sam duboko zabrinut. Mislim da ću biti duboko zabrinut i sutra i sljedeće sedmice", izjavio je predsjednik u Canberri. Evropske sile moraju "podržati evropski projekt", dodao je on na konferenciji za štampu.

"Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Evropi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali", izjavio je američki predsjednik.

Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Evropu iz krize, ali je ocijenio da Evropa pati od komplicirane strukture.

"Evropska zajednica u širokom smislu riječi mora podržati evropski projekt", kazao je on. "Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Evropi imat će utjecaj na sve nas", dodao je on, prenijela je Hina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Obama i australska premijerka Julia Gillard objavili su da će SAD pojačati vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkom području tako što će 2012. oko 2500 američkih marinaca biti stacionirano u Darwinu.

Američke postrojbe u Darwinu, oko 800 kilometara od Indonezije, bit će u mogućnosti brzo reagirati na humanitarne ili sigurnosne krize u regiji. "Mojim posjetom želim jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države pojačavaju svoj angažman u regiji", rekao je američki predsjednik.

Neke azijske države mogle bi pozdraviti ovaj potez Washingtona kao protutežu sve jačem širenju utjecaja Kine u regiji i kao znak da se SAD neće povući iz pacifičkog područja uprkos rastućim teškoćama pri finansiranju američkih vojnih snaga.

"Nadamo se da će bilateralna saradnja (Australije i SAD) biti korisna miru, stabilnosti i razvoju azijsko-pacifičke regije", rekao je nakon objave vijesti iz Canberre glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: