Svijet
0

Obama za oštriju diplomatiju prema Iranu

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Demokratski senator Barak Obama, prvi Afroamerikanac kandidat za predsjednika SAD-a, založio se danas za oštriju diplomatiju po principu "štapa i mrkve" prema Iranu, u cilju odbrane Izraela i američkih interesa.

U govoru pred Odborom za izraelsko-američke odnose (AIPAC), Obama je rekao da za Izrael "nema veće prijetnje" od Irana i dodao da želi da ispravi pogrešno tumačenje svoje predizborne kampanje da će biti blag prema Iranu.

Američki senator također je zaprijetio Teheranu da će snositi posljedice ukoliko ne prekine svoje nuklearne aktivnosti, ako nastavi da podržava terorizam u regionu i, prije svega svega ne prestane da ugrožava Izrael, prenio je DPA.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da zaustavim prijetnju koju predstavlja Iran," naglasio je Obama.

Američki političar rekao je i da je ovaj cilj moguće postići u dva koraka - intenzivnom diplomatijom sa Iranom i povlačenjem američke vojske iz Iraka gdje, kako je rekao, prisustvo SAD-a podstiče utjecaj Teherana i terorističkih grupa.

„Provest ćemo ovu diplomatiju bez iluzija o iranskom režimu", dodao je Obama, rekavši da će Teheran, ukoliko bude sarađivao, biti nagrađen.

U međuvremenu, doskorašnja Obamina suparnica, Hilari Klinton, rekla je da je uvjerena da će Barak Obama "biti dobar prijatelj Izraelu", prenijela je agencija ANSA.